Tien vragen aan de lijsttrekker – Jan van Noort (PvdA)

Foto: PvdA
Jan van Noort (PvdA)

1. Waar staat jullie partij voor?

De PvdA staat voor gelijke kansen voor iedereen. Dat betekent goed wonen, goed werk en goed onderwijs voor ons allemaal. Ook in Wassenaar maken we ons hier al decennia sterk voor. De komende jaren willen we dat de woningnood wordt opgelost en dat de 600 gezinnen die in Wassenaar onder de armoedegrens leven het beter krijgen. Vanzelfsprekend zetten we ons in voor goede voorzieningen voor iedereen en hebben we een wakend oog voor kwetsbare doelgroepen.

2. Wat maakt jullie partij uniek?

De kandidaten van de Partij van de Arbeid zijn al jaren actief in de Wassenaarse gemeenschap en kennen het dorp als geen ander. Zij weten wat er speelt en zorgen voor het bespreekbaar maken van knelpunten en het aandragen van oplossingen. Een goed voorbeeld is het oplossen van de woningnood. Waar andere partijen ophouden gaat de PvdA door om met creatieve oplossingen en door het bouwen van vier tot vijf woonlagen, waar dat passend is, efficiënt om te gaan met de beschikbare ruimte. Ook hebben wij een extra oog voor mensen met een smalle beurs en minima.

3. Wat willen jullie de komende vier jaar bereiken?

De komende tien jaar moeten er 100 woningen per jaar worden gebouwd. Daartoe willen we de eerste belangrijke stappen zetten. Hiernaast willen we voldoende aandacht voor armoedebestrijding, zeker nu het economisch beter gaat. Verder willen we de toegankelijkheid van het dorp verbeteren voor mensen met een beperking. Ook het percentage van mensen met een beperking die in Wassenaar een baan vinden moet omhoog. We willen dat de gemeente daar het goede voorbeeld in geeft.

4. Waarom zou iemand op jullie partij moeten stemmen?

De Partij van de Arbeid staat voor een progressieve en sociale politiek. Vanuit dat kompas dragen we bij aan een vitaal dorp waarin iedereen kan meedoen en waar er voor iedereen goede en passende huisvesting beschikbaar is. Ons motto voor de komende raadsverkiezingen is niet voor niets “Zeker zijn van goed wonen in een fijne buurt!”

5. Wat had de afgelopen vier jaar beter gekund?

Er is de afgelopen vier jaar heel veel goed gegaan maar er valt nog veel te verbeteren. Zo is het misgegaan bij de aanbesteding van het bouwcomplex generaal Winkelmanlaan (voormalig zwembad). Hier zou worden gebouwd voor middeninkomens en dat is door de onjuiste aanbesteding nu niet gerealiseerd. Dat had niet mogen gebeuren.

6. Wat is de ideale samenwerkingsvorm met de gemeente Voorschoten?

De ambtelijke samenwerking met de gemeente Voorschoten is in het verleden een goede stap geweest maar er is nog veel te verbeteren.  Om te komen tot efficiënter werken zal het beleid in Wassenaar en Voorschoten dezelfde kaders moeten hebben en ambtenaren moeten het dorp goed kennen. Uiteraard blijft er ruimte om lokaal maatwerk toe te passen. Wat de PvdA betreft wordt daar meer werk van gemaakt.  De Partij van de Arbeid is niet voor een bestuurlijk fusie omdat zij vindt dat het lokaal bestuur dichtbij de burgers moet zijn en zelf keuzes moet maken wat we over hebben voor voorzieningen zoals een theater, zwembad, sporthal.

7. Stel je Wassenaar heeft een voordeel van een miljoen. Wat gaan jullie daarvoor doen?

Wat duurzaamheid betreft heeft Wassenaar nog wel een slag te slaan. Hierin maar ook in het verbeteren van de toegankelijkheid en de uitstraling van het centrum zou deze meevaller op verstandige wijze kunnen worden besteed

8. Stel je voor, Wassenaar heeft een tekort van 1 miljoen, hoe pakken jullie dat aan?

Eerst kijk je wat nog beter kan en waar je kunt besparen. De Partij van de Arbeid gaat niet snijden in voorziening die kwetsbare inwoners raken zoals op huishoudelijke hulp of bijvoorbeeld een traplift. Als het niet lukt om te bezuinigen is voor de PvdA een verhoging van de belastingen bespreekbaar om de voorzieningen in stand te houden.

9. Hoe ziet Wassenaar eruit in 2030?

In 2030 is Wassenaar nog steeds een landgoed aan Zee. Omdat creatief en iets hoger (bijvoorbeeld 4 of 5 woonlagen) is gebouwd op de plekken waar dat kan is het dorpse karakter van Wassenaar behouden. Hierdoor hebben jongeren een woning in Wassenaar kunnen vinden en zijn niet naar elders vertrokken. Wassenaar is een vitaal en bruisend dorp met een multifunctioneel theater en sporthal, een bibliotheek, zwembad en goede voorzieningen voor de inwoners.  Wassenaar als woongemeente komt nog steeds op een van de hoogste plekken op de bekende lijstjes.

10. Is er iets dat jullie persé kwijt willen aan de lezers?

Ja, kies voor de Partij van de Arbeid op 21 maart. Het is de enige partij die de woningnood echt wil aanpakken en oplossen én dat kan, met behoud van het groen en het dorpse karakter. Daarover vragen wij het vertrouwen van de kiezer!

 

Meer informatie over de PvdA Wassenaar? Klik hier!

Samenstelling tekst: Edwin de Mol