Expositie: Een dialoog in verf

Foto: Katwijks Museum

De nieuwe expositie van het Katwijks Museum is open voor publiek. Met de expositie ‘Een dialoog in verf’ zijn kunstwerken van Hans de Bruijn en Daniël Tavenier te bezichtigen. Hans de Bruijn (1959 Leiden) en Daniël Tavenier (1964 Katwijk) volgden in de jaren 1980 de dagopleiding aan de Koninklijke Akademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Het waren roerige jaren: werkeloosheid, demonstraties en krakersrellen; de val van de Berlijnse muur en een uiteindelijk voorzichtig herstel van de economie. In de beeldende kunst maakte de schilderkunst een spectaculaire opleving door. Alles mocht: zelfs herkenbare voorstellingen waren weer geaccepteerd. Tavenier en De Bruijn schilderden vanuit een persoonlijke expressiviteit en op groot formaat.

Beiden waren leerling en vrienden van Krijn Giezen (1939-2011) die voor een deel in Katwijk zijn kunstenaarssporen heeft nagelaten. Het landschap als belangrijk onderwerp verbindt deze drie kunstenaars. In tegenstelling tot hun vriend Krijn zijn De Bruijn en Tavenier altijd blijven schilderen, het liefst in (olie)verf. Een expositie van hun werk in het Katwijks museum sluit wat materiaal keuze betreft aan op de vaste collectie van schilderijen. Het feit dat de inhoud van hun thematiek en hun werkwijze vaak raken aan die van de romantische traditie waarvan zich vele voorbeelden in de collectie bevinden, maakt het pas echt spannend!

Om een indruk te geven: Daniël Tavenier trekt er net als de schilders van toen op uit. Hij schildert landschappen in de buitenlucht. Soms gevoelige, poëtische vergezichten maar ook spectaculaire zeekusten waarbij hij de golven op de rotsen laat slaan. In Ierland zoekt hij tussen puin en stenen naar een verloren Keltische spiritualiteit in de hoop iets uitzonderlijks te vinden. Verbeelding speelt een grote rol. Hoe romantisch is dat?

Voor Hans de Bruijn is niet het landschap zelf, maar het door ánderen geschilderde landschap een inspiratiebron. Hij noemt zijn concept ”Het landschap van de schilderkunst”. Zo schildert hij eigen zwart-wit interpretaties van de kleurige aquarellen van de zee door de beroemde, romantische kunstenaar William Turner.

Door de werken van beide kunstenaars naast elkaar tentoon te stellen, ontstaat een bijzondere nieuwe dialoog in verf tussen Hans en Daniel.

 

Bron: Katwijks Museum