Taxatiedag in het Katwijks Museum

Foto: Katwijks Museum

Zaterdag 9 november, van 11.00 uur tot 14.00 uur organiseert het Katwijks Museum een Taxatiedag, in samenwerking met Pieter Jorissen, registertaxateur ‘Kunst en Antiek Algemeen’ en directeur van A. Mak Kunst en Antiek sinds 1839 B.V. Tevens is hij als specialist schilderkunst 19e en 20e  eeuw verbonden aan het avrotros-televisieprogramma ‘Kunst en Kitsch’.

Gezien de grote belangstelling in voorgaande jaren zal er deze keer een tweede professionele register-taxateur aanwezig zijn, een collega van Pieter Jorissen.

Bezoekers betalen per aangeboden object € 5,00 met een maximum van 3 objecten p.p. en krijgen bij binnenkomst per object een volgnummer.

De opbrengst van deze taxatiedag komt geheel ten goede aan het Katwijks Museum.

Tevens is het mogelijk om naderhand een getaxeerd kunstvoorwerp te laten veilen bij een veilinghuis. Op deze taxatiedag kunt u daar alle informatie over krijgen. Meer info: www.katwijksmuseum.nl


Het Katwijks Museum combineert een bijzondere collectie 19e en 20e eeuwse werken van buitenlandse en Nederlandse schilders – die aangetrokken werden door de Kunstenaarskolonie Katwijk – met een fraaie collectie lokale en streekgebonden bezienswaardigheden. 

Het charmante van het geheel door vrijwilligers gedragen museum zijn de aantrekkelijke inrichting, vaste collectie en de interessante wisselende tentoonstellingen. Het museum besteedt, naast de historische ontwikkeling van de uit de tijd van de Romeinen stammende gemeente (Peutingerkaart), veel aandacht aan de schilderkunst die rond 1900 langs de kustlijn werd bedreven. Dit geldt ook voor de geschiedenis van de visserij en de aan deze bedrijfstak verbonden activiteiten.

Bijzonder bezienswaardig zijn de onderwerpen, die te maken hebben met de geschiedenis van het oude Zeedorp: schitterende scheepsmodellen, nettenboetsters, een zeilmakerij, de koopvaardij en de walvisvaart. Ook specifieke gebruiksvoorwerpen uit het rijke verleden, zoals de klederdracht, sieraden en textiel, hebben hun plek in het museum gekregen. Daarnaast wordt de collectie uitgebreid met attributen en afbeeldingen van het Rijndorp, waar veel tuinderijen waren.