Nieuw college in Voorschoten

Foto: Gemeente Voorschoten

Witte rook uit de schoorsteen van het Voorschotense raadhuis. VVD, GroenLinks en D66 hebben een akkoord bereikt over de plannen voor de komende vier jaar. Alle drie leveren ze een wethouder: Nanning Mol, Monique Lamers en Marcel Cramwinkel. Hun benoeming is op 13 juni.

De fractievoorzitters Sjoerd van den Dool (VVD), Johan van Rixtel (GroenLinks) en Adriaan Andringa (D66) ondertekenden woensdagochtend in het Ambachts- en Baljuwhuis het coalitieakkoord.

Heel verrassend zijn de plannen niet. De partijen hadden in hun verkiezingsprogramma’s al laten weten dat Voorschoten veel meer met de Leidse regio moet gaan samenwerken. Dat moet nu beter vorm gaan krijgen, zonder dat dit leidt tot een fusie. De komende vier jaar wil Voorschoten zelfstandig blijven.

Het intensiveren van de samenwerking met de Leidse regio betekent dat Voorschoten af wil van de samenwerking met Leidschendam-Voorburg en voor een deel met Wassenaar. Met Wassenaar deelt Voorschoten het ambtenarenapparaat Werkorganisatie Duivenvoorde. Deze samenwerking wordt ingeperkt tot alleen ondersteunende en uitvoerend taken, zoals bijvoorbeeld personeelszaken en financiën.

Verder staat het akkoord vol met goede voornemens. De woorden ’we streven naar’, ’we gaan ons optimaal inzetten’ en ’wij gaan onderzoeken’ komen vaak voor in de tekst. De coalitiepartners zijn zich bewust van de penibele financiele situatie waarin Voorschoten vorig jaar terecht is gekomen. De schuld van 55 miljoen euro mag niet verder oplopen. De onroerend zaakbelasting gaat echter niet verder omhoog.

De enige lastenverhoging betreft de toeristenbelasting. Die wordt gelijk getrokken aan het regionale gemiddelde. Daarmee komt er geld vrij voor het stimuleren van het toerisme en de recreatie. Voorschoten zoekt hiervoor aansluiting bij Leiden Marketing en bij de marketing voor het nationaal park Hollandse duinen.

De coalitiepartners willen zwembad Het Wedde en de kinderboerderij openhouden, zonder dat er al te veel gemeentelijke subsidie mee is gemoeid. Het huidige cultureel centrum gaat dicht, maar er moet samen met de bibliotheek een nieuw onderkomen voor het culturele leven komen.

Verder moet Voorschoten in 2030 energieneutraal zijn, vinden de drie partners. Gasaansluitingen bij nieuwe huizen worden verboden en er komen wijkambassadeurs die bewoners helpen hun woning duurzamer te maken.

De openingstijden van de winkels worden hetzelde als in de regio. Voortaan mogen de winkels dus ook op alle christelijke feestdagen open. Intratuin kreeg vorig jaar nog een finke boete omdat de winkel tegen de Voorschotense regels in, op eerste Pinksterdag openging.

Oppositiepartij PvdA heeft al laten weten het coalitie-akkoord ambitieus te vinden, maar heeft nog veel vragen en twijfels. ,,De financiering van veel plannen is onzeker, een echte financiële paragraaf ontbreekt en teleurstelling ligt op de loer’’, aldus fractievoorzitter Ad de Graaf.

Bron: Leidsch Dagblad