Drie ‘takeaways’ uit de raadscommissie Sociaal Domein

De raadscommissie Sociaal Domein heeft gisteravond gesproken over een aantal onderwerpen. Dit zijn onze drie ‘takeaways’:

Toelichting Rekenkamer op onderzoek naar toegang WMO-voorzieningen

De heer Sorber van de lokale Rekenkamercommissie heeft een toelichting gegeven aan de raadscommissie over de voortgang van het onderzoek naar de toegankelijkheid van WMO-voorzieningen. Er wordt op intensieve wijze bekeken naar de relevante processen. De aanpak van de gemeente staat hierbij centraal. Zodra het onderzoek is afgerond zal de raadscommissie hierover worden geïnformeerd. Wellicht biedt het onderzoek aanknopingspunten voor het opstarten van vervolgonderzoek(en).

 

Hoofdlijnen inkoopstrategie Jeugdhulp 2020 – 2024

De raadscommissie heeft gesproken over de hoofdlijnen inkoopstrategie Jeugdhulp voor de periode 2020 – 2024. Wethouder Inge Zweerts de Jong hoopt dat met het inkoopprogramma 2020 – 2024 sprake zal zijn van meer budgetcontrole. Met de huidige jeugdzorgkosten loopt de gemeente Wassenaar overigens wel in de pas. De inkoop van zorg voor de Jeugdhulp heeft in Wassenaar geen betrekking op een grote groep jeugd. Het aantal gevallen is beperkt. Het agendapunt wordt als hamerpunt toegevoegd aan de agenda voor de eerstvolgende raadsvergadering.

 

Inbedding overlegstructuur over thema’s Sociaal Domein

De raadscommissie Sociaal Domein heeft besloten om een raadswerkgroep in te stellen. Op voorspraak van raadslid Monique van Deursen – van Gool (VVD) zal na de zomer een raadswerkgroep worden ingesteld die de voortgang en uitrol van relevante zaken binnen het Sociaal Domein kan monitoren. De raadswerkgroep is tevens bedoeld als aanspreekpunt voor de portefeuillehouder(s) in het college en organisaties die in Wassenaar actief zijn binnen het sociaal domein.