Staking streekvervoer vanaf woensdag

Foto: Omroep Flevoland

Vanaf morgen – woensdag 27 juni – ligt het streekvervoer in de regio voorlopig stil. De verwachting is dat het streekvervoer zeker 72 uur stil komt te liggen en wellicht nog langer. De staking zou in eerste instantie maandagochtend al beginnen, maar die actie werd uitgesteld om bemiddelaars meer tijd te geven tot een oplossing te komen. Volgens vakbond CNV is de bemiddelingspoging mislukt. Op dit moment is er geen overleg meer tussen bonden en werkgevers. De FNV-leden staken voor onbepaalde tijd. De CNV-leden beslissen vrijdag of ze doorgaan met staken.

Eis voor plaspauze

Met de staking willen de vakbonden een nieuwe – en betere – cao voor de 12.000 medewerkers in het openbaar vervoer. De werkgevers in het openbaar vervoer (VWOV) gaven al aan de roosters voor hun personeel zo aan te passen dat de buschauffeurs elke 2,5 uur de gelegenheid hebben naar het toilet te gaan. Die plaspauze was één van de eisen.Toch ging die stap niet ver genoeg, volgens FNV. ‘Ze willen zaken per bedrijf gaan regelen. Wij willen centrale afspraken voor een cao voor de hele bedrijfstak’, vertelde Wilfred Jonkhout, bestuurder van FNV Streekvervoer.

Begin juni was er ook sprake van een busstaking. De bedrijven die in onze regio worden getroffen door de staking zijn Arriva en Connexxion.