De Rol van Nederlandse Studenten in het Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog

22 jan , 13:30 Gemeente
image 5 66c472e1da49c

Nederlandse studenten in het Verzet

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelden Nederlandse studenten een cruciale rol in het verzet tegen de Duitse bezetter. Ze staakten, pleegden aanslagen, hielpen onderduikers en voerden zelfs liquidaties uit. Vooral verzet tegen anti-Joodse maatregelen stond centraal.

Verzet bij Universiteiten

In universiteitssteden zoals Leiden, Delft en Groningen brak tijdens de oorlog veel verzet uit. Delftse studenten en docenten begonnen al vroeg met stakingen als reactie op het ontslag van Joodse ambtenaren, wat leidde tot sluiting van de Technische Hogeschool Delft.

Studentenstrijd in Delft

In Delft startte een spontane studentenstaking na een toespraak, resulterend in sluiting van de Hogeschool. Studenten werden gearresteerd maar vrijgelaten omdat de staking ongeorganiseerd was. Het studentenverzet groeide en leidde tot verdere acties tegen de bezetter.

Groningen en Universiteit

In Groningen bleef de universiteit tijdens de oorlog operationeel onder pro-Duitse leiding. Studenten accepteerden echter niet alle Duitse maatregelen en weigerden de loyaliteitsverklaring te ondertekenen. Velen doken onder of werden te werk gesteld in Duitsland.

Wassenaarse Studentenhelden

Wassenaar bracht dappere studentenhelden voort, zoals Leo Beyerinck, Jozef Kors en Theo Vrijenhoek, die zich in het verzet tegen de bezetter hebben ingezet met grote moed en uiteindelijk hun leven hebben gegeven voor vrijheid.

Herdenking en Eerbied

Deze studenten, waaronder Leo Beyerinck, Jozef Kors en Theo Vrijenhoek, worden geëerd als helden die hun leven hebben geofferd voor verzet tegen de Duitse bezetting. Hun moed en opoffering zullen altijd in herinnering blijven.