Op 19 februari zal het bestuur van de Historische Vereniging Oud Wassenaer een boeiende lezing organiseren over de 'Atlantikwall en Duitse bunkers in Wassenaar'. Dit initiatief biedt een unieke kans om meer te leren over de geschiedenis achter de 5.000 kilometer lange verdedigingslinie die Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog langs de westkust van Europa bouwde om een geallieerde invasie te voorkomen.
Dit jaar vieren we 80 jaar Vrijheid, en het Bevrijdingsmonument aan De Lus en het Oorlogsmonument aan de Schouwweg herinneren ons aan de impact van oorlog en bezetting tussen 1940-1945. Ondanks dat Wassenaar weinig fysieke sporen van bezetting lijkt te tonen, zijn er nog betonnen 'littekens van de oorlog' verspreid door de stad.
Tijdens de lezing zullen unieke locaties zoals Commandopost Clingendael, de Duitse bunker van Rijkscommissaris Seyss-Inquart, en de bunker waar Brasserie de Badmeester op is gebouwd, worden belicht. Ook worden het bunkercomplex Rijksdorp en de Vleermuisbunker aan het Wassenaarse Slag genoemd, die de moeite van een bezoek waard zijn.
Burgemeester Leendert de Lange zal op 19 februari een inleiding verzorgen, gevolgd door een lezing door Kees Neisingh, bestuurslid en materiedeskundige. De lezing zal antwoord geven op vragen als: waarom werden de bunkers gebouwd, wie bouwde ze en zijn ze het behouden waard als gedenktekens?
Geïnteresseerden zijn van harte welkom op de lezing op 19 februari in het gebouw van de Vrijzinnigen NPB op Lange Kerkdam 46, Wassenaar. De aanvang is om 20.00 uur en de zaal gaat open om 19.30 uur. De toegang is gratis voor leden en niet-leden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Mis deze kans niet om meer te ontdekken over de geschiedenis van Wassenaar en de rol van de 'Atlantikwall' tijdens de Tweede Wereldoorlog.