Tijdens en na de oorlog werd in gemeentearchieven zorgvuldig bijgehouden wie wel of niet lid was van de NSB. De vraag rees echter of dit altijd nauwkeurig gebeurde en of onschuldige personen ten onrechte werden aangemerkt als NSB-lid.
In het archief van Wassenaar kwamen brieven aan het licht gericht aan B&W van de gemeente, waarin de NSB-lidmaatschap kwestie ter sprake kwam. Een opvallende brief was die van Hendrik Keemink, die zich beklaagde over de onterechte registratie als NSB-lid. Hij verklaarde gedwongen te zijn geweest om kamers aan een Duits meisje te verhuren tijdens de bezetting, wat leidde tot valse beschuldigingen.
De waarnemend directeur van Gemeentewerken stelt dat hoewel Keemink geen lid was van de NSB, hij wel sympathie toonde. Dit leidde tot een aantekening in het huisvestingsarchief. Na onderzoek door de Politieke Recherche Afdeling bleek echter dat Keemink geen lid van de NSB was en werd de aantekening verwijderd.
De zaak van Keemink benadrukt het belang van voorzichtigheid en nauwkeurigheid bij het registreren van NSB-leden in gemeentearchieven. De verwijdering van onterechte aantekeningen toont aan dat conclusies niet te snel getrokken moeten worden op basis van vermoedens. Deze zaak illustreert de complexiteit van het identificeren van NSB-leden en de gevolgen van onjuiste registraties.
Naschrift: Namen van vermeende NSB-ers en collaborateurs zijn online gepubliceerd, maar voorzichtigheid blijft geboden bij interpretatie van deze gegevens. Het complete oorlogsarchief zal naar verwachting later dit jaar online beschikbaar zijn.