Wat betekent Brexit voor ons?

Foto: D66

Het zijn spannende tijden voor ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk (VK). In Katwijk en regio denk je dan al snel aan bloemen en vis. In deze sectoren wordt voor vele honderden miljoenen euro’s met het VK gehandeld. De grote onzekerheid waarin ondernemers verkeren onderstreept de verbondenheid van de regio met Europa en Europese politiek. D66 Katwijk organiseert op 6 maart een avond waarin met ondernemers, bewoners en politici gesproken wordt over onder meer Brexit.

De Britse politici lijken zich vooralsnog niet overtuigend achter een zachte Brexit te scharen, nu er nog geen meerderheid is in het Britse lagerhuis voor de deal tussen Europa en het het VK. Als er op 29 maart geen overeenstemming is volgt een harde ‘No-deal’ Brexit, die ook een grote impact zal hebben op bedrijven in de regio Leiden.

De dreiging is concreet: zonder overeenkomst tussen Brussel en Londen krijgen exporteurs na 29 maart te maken met importtarieven, maar ook extra grenscontroles. Die controles en bureaucratie kunnen vertragingen van zo’n twintig uur opleveren, een belangrijke tegenslag voor wie verse producten vervoert.

Visserij
Voor vissers betekent een harde Brexit dat Nederlandse schepen straks geen toegang meer hebben tot de visrijke Britse wateren. Nederlandse schepen vissen daar nu nog gemiddeld bijna de helft van hun vangst op. In de haringvangst loopt dit zelfs op tot 90 procent. Als er voor 29 maart geen goede afspraken gemaakt worden, ontstaat er voor de visserij een groot en accuut probleem. Komt er wèl een uittredingsakkoord, dan verandert er in ieder geval tot eind 2020 niets en kunnen nieuwe afspraken gemaakt worden.

De kracht van verbinding
Op 6 maart praat Ralf Boland, fractievoorzitter van D66 Katwijk met Henk van Ginkel namens Royal Flora Holland, Bert Klarus van het Innovation Quarter en Nicoline Schuitemaker van Schuitemaker Vis over de ontwikkelingen rondom Brexit en de gevolgen hiervan voor de regio. Ook kandidaat europarlementariër en VK-kenner Felix Klos (D66) praat mee. Hij lanceerde onlangs zijn boek ‘Churchill, vader van Europa’. Bent u benieuwd naar de verbondenheid van de regio met Europa en naar Brexit? U bent van harte welkom op de bijeenkomst ‘De kracht van verbinding’ op 6 maart vanaf 19.30 uur in het Dorpshuis te Valkenburg.