Zicht op Wassenaarse zaken: notaris Daniel Ohmann

Foto: Ohmann Notariaat

Tekst: Edwin de Mol

Op een karakteristieke plek in Wassenaar, in Molen Windlust, is sinds vorig jaar april Ohmann Notariaat gevestigd. Een nieuwe naam voor vertrouwde notariële expertise in Wassenaar. Het kantoor kan namelijk bogen op een geschiedenis van 200 jaar notariële dienstverlening.

“Ik ben nu nog geen jaar actief als zelfstandig ondernemer, maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.” Aan het woord is Daniel Ohmann, per 1 april 2018 bij Koninklijk Besluit benoemd tot notaris en werkzaam bij het notariaat dat zijn naam draagt. “Het blijft een stap,” memoreert Ohmann. Voorheen was hij werkzaam als kandidaat-notaris bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn. “Werken bij een groot kantoor heeft voordelen. Alles is er tot in de puntjes geregeld en eigenlijk stap je met een overstap naar een klein kantoor in het onbekende.” Verantwoordelijkheid dragen voor je eigen notariaat met werknemers is dan zeker een overgang. Toch begon het bij Ohmann te kriebelen om zijn eigen praktijk te starten. “Als zelfstandig ondernemer kun je je eigen koers bepalen en ik had inmiddels voldoende ervaring opgebouwd om de stap te zetten. Ook mijn omgeving was positief.” Dat het notariaat nu zijn naam draagt, illustreert zijn ambitie. Daniel Ohmann was niet helemaal onbekend met Wassenaar. Zijn vriendin is werkzaam als lerares op de Bloemcampschool. Inmiddels voelt hij zich helemaal thuis in Wassenaar, heeft hij al veel mensen leren kennen en weten al veel Wassenaarders de weg naar zijn notariskantoor te vinden.

Méér dan alleen notaris

Naast Vastgoedrecht en Familierecht biedt Ohmann Notariaat ook diensten aan op het gebied van Ondernemingsrecht, een specialisme van Daniel Ohmann. Als vraagbaak voor ondernemers voorziet hij diverse cliënten van uiteenlopend advies. Van governance-vraagstukken voor (semi)overheden, advisering van ANBI’s, vererving van familiebedrijven en natuurlijk ontbreekt de geijkte dienstverlening zoals de oprichting van een BV of stichting niet.

Juist die geijkte dienstverlening draagt op het eerste gezicht bij aan een ietwat oubollig imago van het notariaat. Niets is minder waar. Ohmann merkt dat ook nu een sterke behoefte bestaat aan voorlichting op juridisch gebied en dat wil hij op een moderne en eigentijdse manier uitdragen. Ohmann: “Als notaris fungeer je steeds vaker als een vertrouwenspersoon en ben je méér dan alleen notaris.” Daarnaast vindt hij het belangrijk om zichtbaar te zijn als notaris in de lokale samenleving. Met lidmaatschappen van ondermeer de ondernemersvereniging, de winkeliersvereniging, Rotary en de hardloopclub wil hij onderstrepen dat de notaris niet achter zijn statige bureau, zo hij dat al heeft, blijft zitten maar dat hij graag onder de mensen is. Ook toont hij maatschappelijke betrokkenheid, bijvoorbeeld door het sponsoren van een lunch voor eenzame ouderen of gewoon door het inzetten van zijn netwerk bij het oplossen van een probleem.

Hij hecht waarde aan zijn voorlichtende rol. “Niet iedereen is goed op de hoogte van diverse regelingen en de impact daarvan.” Hij noemt de nieuwe huwelijkse voorwaarden-regeling. “Regel dat goed,” bezweert Ohmann. “Dat hoeft niet per sé bij ons, maar als je het niet goed regelt moet een eventuele verdeling toch fifty-fifty, wat men nu juist dacht te hebben voorkomen.” Tevens verneemt hij regelmatig de zorgen van in Wassenaar woonachtige senioren over hun laatste levensfase en hun nalatenschap. “Hoe moet dat als ik zelf niet meer mijn belangen kan behartigen. Wie waakt er dan over mijn gezondheid en mijn vermogen?” Hij merkt dat in Wassenaar, ook een gemeente met vergrijzing, dergelijke vragen een issue vormen. Ohmann geeft aan dat in een levenstestament financiële, medische en persoonlijke zaken kunnen worden vastgelegd. Ook voor de betrokken familieleden geeft dit rust en duidelijkheid.

Vertrouwensband

In dit digitale tijdperk lijkt het voor de hand te liggen dat mensen zelf online zaken willen vastleggen. De Hema-notarisservice komt ter sprake. Ohmann beseft dat hij niet objectief is maar noemt dergelijke online juridische dienstverlening ‘penny wise pound foolish’. “Aan de voorkant bespaar je wellicht, maar uiteindelijk kost het toch meer. Zeker bij complexere zaken, waarbij de fiscale component ook een belangrijke rol speelt.”

Gevraagd naar een bijzondere casus noemt hij zijn betrokkenheid bij het adviseren omtrent donorschap bij het verwezenlijken van een kinderwens. “Ook bij zo’n casus stel je een overeenkomst op waarbij alles ter sprake komt, belangen van betrokkenen worden gewaarborgd en je alles van begin tot einde juridisch begeleidt. Dat zijn trajecten waar ik blij van word omdat je daar als notaris een belangrijke meerwaarde hebt,” aldus een enthousiaste Daniel Ohmann.

Hij hoopt dat de Wassenaarders een notaris niet langer zien als een noodzakelijke tussenstop maar als iemand die je bij tal van zaken kan adviseren. En als adviseur waarmee je een vertrouwensband kunt opbouwen en die ervoor zorgt dat je zaken juridisch in orde zijn en blijven. “Het is gewoon mooi om mensen tevreden de deur uit te zien stappen.”