‘Gemeenten, koester het burgerinitiatief!’

Foto: Unity.nu

Gemeenten kunnen meer doen om burgerinitiatieven te ondersteunen. Dat staat in een onderzoeksrapport van de Rekenkamercommissie van Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg, dat donderdag is gepresenteerd in het bijzijn van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Jan van Zanen, voorzitter VNG.

Koesteren
Gemeenten zouden lokale burgerinitiatieven meer moeten koesteren, zegt Dolf Kamermans, voorzitter van de Rekenkamercommissie. ‘Burgers weten zelf goed wat nodig is in hun buurt. Tegelijk zien we dat gemeenten worstelen: hoe kun je burgerinitiatieven ondersteunen? Wat is onze rol? Wanneer geven we subsidie, wanneer bieden we expertise?’ Voor het onderzoek werden 71 burgerinitiatieven geanalyseerd en betrokkenen geïnterviewd. Daaruit blijkt dat een overkoepeld gemeentelijk beleid voor burgerinitiatieven vaak ontbreekt.

Beter benutten
Burgerinitiatief scoort hoog op de agenda van politici in Den Haag en van gemeenten. Zelfredzaamheid en de eigen kracht van de samenleving zijn belangrijk, omdat de overheid zelf onmogelijk alle onderdelen van het maatschappelijk leven kan overzien en organiseren. Het scala aan burgerinitiatieven is groot en hun aantal neemt toe, zo blijkt uit het rapport.

Bron: Unity.nu