Drie ‘takeaways’ uit de gemeenteraad

Tekst: Edwin de Mol

Afgelopen dinsdag vond de laatste raadsvergadering voor het zomerreces plaats. Wat was het belangrijkste nieuws?

1. Echtpaar Mulder overweegt overstap naar andere fractie

Het echtpaar Hans en Gisela Mulder – Jense sluit mogelijk aan bij een andere fractie in de gemeenteraad. Dat zei Gisela Mulder – Jense tijdens het afleggen van een verklaring in de gemeenteraad, naar aanleiding van hun afsplitsing. Vorige week werd bekend dat het echtpaar Mulder de fractie van Hart voor Wassenaar had verlaten en hun twee zetels meenamen. Henri Hendrickx (Hart voor Wassenaar), die ook een verklaring hierover aflegde, herhaalde dat hij het opstappen van het echtpaar Mulder zeer betreurd en het meenemen van hun zetel nog meer. “Kiezers hebben in de eerste plaats gestemd voor de ideeën van Hart voor Wassenaar.” Na het zomerreces zullen Hans en Gisela Mulder – Jense nieuws hierover bekendmaken.

2. Raadslid Paulides wordt naar eigen zeggen bedreigd.

Raadslid Ben Paulides (DLW) heeft tijdens de gemeenteraad in een verklaring aangegeven dat hij wordt bedreigd. Hij gaf aan bedreigd te worden door een geestelijk labiel persoon. Paulides vroeg zich af of zijn persoonlijke veiligheid wel is gewaarborgd omdat er in zijn ogen niets in die richting wordt ondernomen. Paulides gaf aan dat hij niet ‘zonder gevaar van lijf en leden’ zich kan uiten tijdens de raadsvergadering. Zijn verzoek om de vergadering om die reden te schorsen werd niet gehonoreerd door de voorzitter van de raad, burgemeester Koen.

 

3. Wethouders geïnstalleerd, coalitieakkoord besproken.

De nieuwe wethoudersploeg is geïnstalleerd en benoemd. Voorafgaand aan de formele plechtigheden legde formateur Dick Sluimers verantwoording af over het formatieproces en stond de gemeenteraad stil bij het nieuwe collegeakkoord. De fractievoorzitters van de coalitiepartijen verdedigden het akkoord. De oppositiepartijen kraakten kritische noten. Over de keuzes, de bijbehorende financiën en het aantal wethouders wat is voorgedragen. Henri Hendrickx (Hart voor Wassenaar) stipte de betaalbaarheid van het coalitieakkoord aan, precies hetgeen waarom zijn partij de coalitieonderhandelingen heeft verlaten. Ben Paulides (DLW) beperkte zich tot een opmerking over het formatieproces. Bert van Sloten (GroenLinks) noemde een aantal kritiekpunten. ‘Dit college schuift door en kijkt weg,” aldus Van Sloten. Jan van Noort (PvdA) trok het woord ‘iedereen’ in de (onder)titel van het coalitieakkoord. Hij vond de keuzes voor de financiële dekking discutabel. Brenda Hagen (Fractie Hagen) stond vooral stil bij het sociaal domein, wat in haar ogen ontbreekt in het akkoord. Hans Mulder hield het namens de raadsleden Mulder het kort. Hij was blij dat het coalitieakkoord op hun verzoek nog op enige punten kon worden aangepast.