Het hoe en waarom van 930 asielzoekers in Duinrell (met video)

Foto: ANP

Er heerst in Wassenaar veel onduidelijkheid en onrust over de opvang van asielzoekers in Duinrell. De brief, die door de gemeente aan de omwonenden van Duinrell is geschreven stelt de mensen vaak niet gerust. Op Facebook laten voor- en tegenstanders hun mening horen en ook in het dagelijks gesprek klinkt de onrust door. Maar wie weet nu precies om wat voor asielzoekers het gaat?

Zijn het mensen uit oorlogssituaties, die hier een veilig heenkomen zoeken? Of gaat het om gelukszoekers uit veilige landen, die hier toch geen verblijfsstatus zullen krijgen? Gaat het om gezinnen of alleenstaanden? Zijn het asielzoekers, die al een status hebben, of moeten zij de procedure nog doorlopen? Waarom zo veel ?

Hoe is het geregeld met de veiligheid. Kunnen de Wassenaarders hun dochters nog veilig alleen naar de hockeytraining laten fietsen? Moeten de senioren die tegenover Duinrell wonen zich zorgen maken? Deze en meer van dit soort prangende vragen zijn voorgelegd aan burgemeester Frank Koen en Boukje van Dijk van het COA . Zij hebben hiermee een platform geboden gekregen om duidelijk uit te leggen hoe de vork nu in de steel zit.

Dat er landelijk ook veel onrust heerst over de opvang van asielzoekers, bleek daags na de opname van dit interview. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en met hem diverse andere burgemeesters hebben aangekondigd dat asielzoekers uit veilige landen niet meer zullen worden opgenomen in hun gemeenten, vanwege de overlast voor de bevolking. Dit bericht kwam te laat om in dit interview mee te kunnen nemen.
Echter, het streven was met dit interview duidelijkheid te scheppen voor wat betreft de Wassenaarse situatie.

Ellen Klaver van Trébol producties sprak met burgemeester Frank Koen en Boukje van Dijk van het COA over deze kwestie.

Bron: Trébol producties