Wassenaarse strandpaviljoens wensen jaarrond openstelling

Foto: VVV Wassenaarseslag
De Wassenaarse strandpaviljoens Sport en Golfslag hebben opnieuw een verzoek ingediend bij de gemeente Wassenaar om het hele jaar open te mogen. Burgemeester en wethouders willen onder voorwaarden meewerken. Het jaarrond open zijn is een lang gekoesterde wens van de strandtenthouders. „Al een paar keer eerder dienden we ook een verzoek in, maar dat werd afgewezen”, licht Sander van der Kroft van paviljoen De Sport toe. „Nu proberen we het weer. Overal langs de kust wordt het toegestaan.”

Nu moeten drie van de vier exploitanten hun strandpaviljoens eind oktober afbreken. In februari bouwen ze de strandtent weer op. Alleen brasserie De Badmeester blijft het hele jaar door open.

Van der Kroft vindt het vooral een voordeel dat hij niet meer hoeft op te bouwen en af te breken. Dat bespaart hem tijd en kosten, ook voor de opslag. Ook verwacht hij energie te kunnen besparen doordat hij een nieuw energiezuiniger pand kan bouwen. Van de extra klanten wordt hij niet rijk. „Het zal niet druk worden in de winter.”

In een brief aan de gemeenteraad geven B en W aan dat ze in principe positief zijn. Maandag bespreekt de politiek het verzoek.

In het enkele maanden geleden gepresenteerde coalitieakkkoord, spreken de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en Lokaal Wassenaar zich uit vóór het verbeteren van de bereikbaarheid en de uitstraling van de Wassenaarse Slag. Jaarrond paviljoens kunnen de uitstraling verbeteren, stelt het college, doordat de opslag uit het zicht verdwijnt en het hoofdgebouw een bepaalde uitstraling krijgt.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland stelt wel als eis dat de nieuwe gebouwen op palen worden gebouwd en de permanente bebouwing verder uit elkaar moet komen te staan dan nu het geval is. Een gebouw op palen is nodig om het natuurlijke proces van zandverschuiving en daarmee de aangroei van duinen, niet te verstoren.

B en W verwachten dat als De Golfslag en Sport toestemming krijgen om ook in de winter te openen, de andere twee paviljoens ook met een aanvraag komen. Een andere kanttekening is dat de reddingsbrigade door de verhoging en verplaatsing van paviljoen Sport een stukje van het zicht op het strand kwijtraakt. De reddingsbrigade moet zijn gebouw in dat geval ook een stukje verplaatsen.

Noordwijk en Katwijk hebben al enkele jaren permanente strandpaviljoens. De eigenaars van Paal 14 in Katwijk kozen er onlangs voor om hun paviljoen weer als vanouds in de winter op te slaan. Hun één jaar oude permanente paviljoen brandde begin dit jaar af.

Bron: Leidsch Dagblad