HartvoorWassenaar: Een nieuwe burgemeester

Foto: Hart voor Wassenaar

We willen een nieuwe burgemeester met een groot HartvoorWassenaar.

Wassenaar is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Wij zijn daar heel blij om.

De wet stelt dat iedere gemeente een “kroonbenoemde” burgemeester heeft. Als die er niet is, dan zal tijdelijk een “waarnemend” burgemeester worden aangewezen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de burgemeester over veiligheid gaat in een gemeente.

En zo hebben we Charlie Aptroot en vervolgens Frank Koen gekregen. Maar het is vooral tijdelijk.

 

De rol van de provincie en regering

Als die waarnemend burgemeester er is, dan kan begonnen worden met het zoeken naar een “echte” burgemeester. Al het voorbereidende werk wordt door provincie en de gemeenteraad gedaan.

Maar zo lang provincie niet wil dat er een “kroonbenoemde” burgemeester komt, kan het zoeken naar een kandidaat niet beginnen. En in het  geval van ons in Wassenaar heeft de provincie lang gewacht.

 

Het heeft even geduurd

Dat was omdat de provincie een fusie tussen Voorschoten en Wassenaar wilde. Dat bleek echt te moeilijk (door weerstand in Wassenaar). Maar nu de fusie met Voorschoten is afgeblazen, is ook de reden om een “waarnemend” burgemeester te hebben vervallen. En moet worden overgegaan tot de “echte” en “kroonbenoemde” burgemeester. Zoals gezegd, wij zijn daar blij om.

 

Wat voor een burgemeester willen we?

Het is aan de gemeenteraad te bepalen wat voor burgemeester we willen. Samen met de Wassenaarders. En dan kan iedereen solliciteren. Tenslotte kiest de gemeenteraad de nieuwe burgemeester. Voor de duidelijkheid: HartvoorWassenaar we willen niemand uit de Haagse banenmachine.

Een goede burgemeester heeft een heel positieve rol voor de toekomst van Wassenaar. We hebben daar in het verleden goede voorbeelden van. Alles liep op rolletjes en er was nooit gedoe.

Zij of hij behoort het boegbeeld van de samenleving te zijn en alle goede karaktereigenschappen en kwaliteiten daarvoor te hebben.

Maar ook het boegbeeld van Wassenaar naar buiten. We zijn zelfstandig maar niet onafhankelijk. Daarom moet zij/hij ons goed vertegenwoordigen en het Wassenaarse belang een goede plaats geven.

 

Zij/hij moet het politieke proces goed managen, maar ook er voor zorgen dat het ambtelijke apparaat goed geleid wordt.

Maar het belangrijkste is dat we een burgemeester hebben die echt een hart voor Wassenaar heeft. En overtuigd is van de zelfstandigheid van Wassenaar. Dan heb je als burgemeester in Wassenaar veel steun.

 

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Voor een solide zelfstandig dorp in balans