Uitstel besluit ‘Valkenburg’

Foto: gemeente Wassenaar

De gemeenteraad heeft dinsdagavond niet gesproken over de bestuurlijke afspraken rondom Unmanned Valley Valkenburg. In plaats daarvan werd unaniem besloten om wethouder Kees Wassenaar (VVD) terug te sturen naar de onderhandelingstafel om betere afspraken te realiseren. Raadslid Bernard Menken deelde dat, als voorzitter van de raadswerkgroep Valkenburg, mee aan het begin van de raadsvergadering.

Hij blikte in zijn toelichting als raadswerkgroep-voorzitter terug op de vorige week gevoerde gesprekken van de Wassenaarse gemeenteraad met hun collega’s uit Katwijk. Tot zijn spijt hebben die gesprekken niet geleid tot gezamenlijke amendementen of aanvullingen op de reeds vastgelegde bestuurlijke afspraken. Wel is er een gezamenlijke zorg over de kwaliteit van de Groene Zone en de indicatieve bouwgrens op locatie Valkenburg.

Namens de gemeenteraad noemde Bernard Menken drie zaken die wethouder Kees Wassenaar moet aankaarten bij zijn bestuurlijke partners.

  • De indicatieve lijn van de bestuurlijke afspraken moet komen op de benoemde lijnen conform de Integrale Ruimtelijke Visie.
  • De uiteindelijke locatie van Unmanned Valley mag niet volledig op Wassenaars grondgebied komen te liggen en in ieder geval ten noorden van de tankgracht.
  • De gemeente Wassenaar houdt verantwoordelijkheid over de inrichting van de groene zone en daarbij samenwerkt met de gemeente Katwijk.

Ook moet de wethouder de zorgen van de gemeenteraad overbrengen over het uitsluiten van de zweefvliegers in het gebied en de afname van de verkeersdruk rondom het voormalige vliegkamp in latere trajecten. Op dinsdag 5 maart spreekt de gemeenteraad opnieuw over de bestuurlijke afspraken tijdens een extra raadsvergadering.