Gemeenteraad, schaamt u!

Foto: App.ongehinderd.nl

Ik heb begrepen dat binnen de gemeenteraad het voornemen bestaat om een bezuiniging van Euro 100.000,= op te leggen aan onze bibliotheek. Het is moeilijk voorstelbaar dat de Raad tot dat besluit zou kunnen komen. Waarom?

Omdat de Wassenaarse bibliotheek een hoog aanzien heeft binnen de Nederlandse bibliotheekwereld. Niet zonder reden, een heel breed pakket van dienstverlening wordt aangeboden door gekwalificeerd, klantvriendelijk personeel. Dit pakket is veel breder dan wellicht veel Wassenaarse burgers weten.

Peuters en kleuters lezen met hun moeder of vader hun eerste leesboekjes. Mede-burgers afkomstig van buiten Nederland oefenen onze taal met vrijwilligers. Gepensioneerde Wassenaarders en anderen komen dagelijks kranten en tijdschriften lezen. Scholieren en studenten studeren en maken werkstukken met het ondersteunende materiaal uit de bibliotheek. Basisschoolklassen komen gezamenlijk boeken lenen. Er is een stilte- studiezaal. Vele cursussen en lezingen op uiteenlopend terrein, worden verzorgd voor diverse leeftijdsgroepen. Ook is er een filmzaal waar steeds meer bezoekers topfilms kunnen bekijken. De bibliotheek is daarmede de huiskamer van ons mooie dorp. De bibliotheek heeft zich in snel tempo ontwikkeld tot een kenniscentrum, dat veel meer is dan een uitleenorganisatie van boeken en ook tot een ondersteunende functie van het onderwijs binnen Wassenaar.

Naast de professionele krachten,  draait de bibliotheek op een grote groep van vrijwilligers uit ons dorp. Een bewijs voor de betrokkenheid van burgers bij deze vitale functie, zoals dat op tal van andere terreinen ook gebeurt.

De bovengenoemde op te leggen besparing, zal onvermijdelijk leiden tot aanpassingen in de dienstverlening en kan het begin zijn van een spiraal naar beneden i.p.v. naar boven.

Plaats dit nu eens in het kader van de jarenlange discussie over de wenselijkheid van een zelfstandig Wassenaar met het palaveren van de raadsleden over het wel of niet samengaan met een andere gemeente. Wat een opluchting, toen besloten werd dat wij weer een eigen burgemeester zouden krijgen als onderstreping van onze zelfstandigheid. Maar dat die zelfstandigheid ook vraagt om een gemeenschap met sociale samenhang en met een aantal toekomstbestendige vitale maatschappelijke functies, daaraan lijkt de raad minder belang te hechten.

Ik kan mij niet voorstellen dat de genoemde Euro 100.000,= dramatische gevolgen zou hebben voor het Wassenaarse huishoudboekje. Zouden de Wassenaarse burgers niet van oordeel zijn dat de gemeente er best wat voor over  mag hebben om een levenskrachtige toekomst voor de bibliotheek te verzekeren? Ik denk van wel.

Beste raadsleden, als u dit bezuinigingsplan gaat doorzetten, dan heeft u onvoldoende gevoel voor het belang van de belangrijke brede bibliotheek functie binnen het zelfstandige Wassenaar en zeg ik u: schaamt u!

Keer nu terug op uw voorgenomen schreden.

Rudi Nieuwenhoven