Nostalgiedagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Foto: Stoomtrein Katwijk Leiden

Gedurende het gehele Pinsterweekend brengt Stoomtrein Katwijk Leiden u nog meer dan anders terug in de tijd. Het zijn de roerige twintiger jaren van de vorige eeuw. De tijd dat het station werd geopend. Met historische kostuums, oude voertuigen en oudhollandse spelletjes een goede reden om een bezoek te brengen aan dit kindvriendelijke museum.

Een oud station als vertrekpunt

De medewerkers van Stoomtrein Katwijk Leiden hebben bewust gekozen voor de jaren twintig omdat deze periode representatief is voor hun buitenmuseum en een groot deel van de collectie van dit museum. Hun stationsgebouw werd geopend in 1926. De jaren twintig waren de laatste jaren dat de stoomtram in Nederland nog volop aanwezig was. In de jaren daarna namen bussen vaak de rol van de stoomtram over. In de jaren twintig zijn ook de meeste stoomlocomotieven die het museum in bezit heeft gebouwd en de alleroudste diesellocomotieven hebben als bouwjaar 1929. De Eerste Wereldoorlog was voorbij en Europa krabbelde weer op. De Nederlandse industrie draaide op volle toeren met smalspoortreinen in de hoofdrol.

 

Historische sfeer

 

Om de historische ambiance van het buitenmuseum nog meer glans te geven zijn diverse historische verenigingen uitgenodigd. Bij binnenkomst wordt u verwelkomd door hoge heren in jacquet die u zullen verwelkomen en wegwijs maken. Gedurende het weekend zullen dames en heren gekleed in historische kledij in het buitenmuseum rondlopen of meerijden met de stoomtrein. Voor de rijtuigenloods staat een oude T-Ford geparkeerd en onder voorbehoud rijdt er een oude stoommobiel rond. Stoeterij ’t Groene Hout en stoeterij Wassenaar brengen historische rijtuigen mee naar het museum. Een draaimolen verzorgt de muzikale omlijsting.

 

Oudhollandse spelletjes en poffertjes

 

Voor kinderen is er in dit kindvriendelijke museum altijd wat te zien en te doen. Je mag, als je voorzichtig bent, er zelfs met je handen kijken. Ritjes met een heuse stoomtrein en antieke dieseltreinen met open karren zijn altijd favoriet. Van de stoker en de machinist mag je bij het vuur kijken en je handen vies maken aan de steenkolen. Je kunt ook kijken naar de miniatuurtreinen naast het station en voor de ingang van het museum. Binnen in het museum mag je zelf spelen met treinen. Dit weekend kunnen de kinderen samen met hun ouders of grootouders ook oudhollandse spelletjes, zoals sjoelen en kegelen, spelen. En als je trek krijgt, kun je een portie poffertjes bestellen.

 

Een leuk dagje uit voor iedereen

 

Het museum is van zaterdag 8 juni tot en met maandag 10 juni geopend van 10.30 uur tot 17.00 uur. De stoomtrein rijdt elk heel uur vanaf 11.00 uur en de laatste rit wordt om 16.00 uur gereden. U hoeft voor deze ritten niet te reserveren.  Aansluitend kan er worden overgestapt op de dieseltrein. Voor een kaartje betaalt u € 10,00 voor volwassenen en € 8,00 voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Met deze kaartjes kun je onbeperkt met de trein mee en zijn ook geldig voor het museum. De jongste kinderen mogen gratis mee naar binnen. Parkeren kan gratis voor de deur.  Stoomtrein Katwijk Leiden vindt u aan de Jan Pellenbargweg 1 in Valkenburg ZH (gemeente Katwijk) en ligt direct aan de A44.