Wassenaar moet broekriem aanhalen

Foto: gemeente Wassenaar

Er staan forse bezuinigingen voor de deur. Met die boodschap presenteerde het college afgelopen week de kadernota 2020. Het Wassenaarse college heeft een omvangrijk pakket bezuinigingsmaatregelen aan de gemeenteraad voorgelegd. Met de bezuinigingsmaatregelen, die vanaf volgend jaar zo’n 5 miljoen euro per jaar behelzen, moet de gemeentebegroting weer op orde komen. Afgelopen week werden de plannen toegelicht door het college.

Wethouder Hubert Schokker (CDA) van Financiën noemt de financiële situatie zorgelijk. Vanaf 2023 doemt een structureel tekort op van 1,3 miljoen euro, waarbij de tekorten voor de Jeugdzorg nog niet eens zijn meegerekend. Als oorzaken noemt Schokker een aantal externe factoren, zoals allereerst de negatieve ontwikkelingen rondom de Jeugdzorg, duurdere uitvoering van gemeenschappelijke regelingen, hogere pensioenlasten en salarissen en een lagere uitkering van het Gemeentefonds. Dat betekent dat de gemeentelijke broekriem behoorlijk moet worden aangehaald. In de komende maanden krijgt dit een nadere uitwerking. Toch benadrukt het college ook te willen blijven investeren in de lokale samenleving. Hoewel het per saldo geen investering betreft, gaat de geplande bezuiniging op de bibliotheek met een ton, niet door. Tevens wordt geïnvesteerd in een nieuwe sporthal en gymzaal, een nieuw integraal huisvestingsplan voor het onderwijs en krijgt het centrum van Wassenaar een upgrade.

Desalniettemin zorgt het Jeugdzorgdossier voor hoofdbrekens. Verantwoordelijk wethouder Inge Zweerts de Jong (Lokaal Wassenaar) legt uit dat de kosten voor een goede Jeugdhulp en de vergoeding vanuit het Rijk steeds meer uit elkaar begint te lopen. Onlangs hebben veel gemeenten deze ontwikkeling nog aangekaart bij de minister. “Hier gaat iets faliekant mis,” aldus Inge Zweerts de Jong. Ze hoopt zelf de kosten voor de lokale Jeugdzorg terug te dringen met betere samenwerking met de zogenoemde H10-gemeenten binnen Haaglanden, betere budgettering en een plan van aanpak voor een andere inkoop van Jeugdzorg. Verder is ze blij dat de ombuiging van 100.000 euro op de bibliotheek weer van tafel is en is ze verheugd dat in Wassenaar minder mensen gebruik maken van de Bijstandswet.

Vanuit haar portefeuille stipt Caroline Klaver – Bouman (VVD) de investeringen aan die het college wil doen ter verfraaiing van het centrum van Wassenaar. “We willen investeren in een mooi aantrekkelijk dorp,” aldus Caroline Klaver die uitlegt dat een goed winkelaanbod van groot belang is. Ze gaat samenwerken met pandeigenaren, ondernemers en bewoners in het centrum voor de uitwerking van het inrichtingsplan. Verder wordt een gevelfonds opgezet en wordt geïnvesteerd in de fietsveiligheid in Wassenaar met ‘kleine en grote maatregelen.’ Collega-wethouder en partijgenoot Kees Wassenaar wil ondermeer investeren in het Plan Haven en het Nationale Park Hollandse Duinen, wat de wethouder ‘erg belangrijk voor Wassenaar’ acht. Daarnaast staat een goede oplossing voor parkeerterrein Voorlinden en het pand Ivicke op het lijstje. Voor Huize De Paauw komt aan het eind van 2019 een rapportage voor wat betreft een opknapbeurt van het interieur. De renovatie van de buitenkant van Huize De Paauw is eind van dit jaar gereed.

Lia de Ridder (D66) zegt zich te willen richten op het integrale huisvestingsplan voor het onderwijs. Komende maand komt hierover een voorstel naar de gemeenteraad. Verder gaat ze aan de slag met burgerparticipatie. Binnenkort wordt hiervoor een koers uitgezet. Last but not least is De Ridder druk doende met het behoud van De Warenar voor Wassenaar. Na de zomer komt hierover meer duidelijkheid.

Voor waarnemend burgemeester Frank Koen is het inmiddels ‘aftellen’ geblazen. Op 18 juli a.s. wordt zijn opvolger Leendert de Lange geïnstalleerd als burgemeester. Desondanks heeft hij zich de afgelopen periode beziggehouden met versterking van de realisatiekracht van de gemeente Wassenaar en de samenwerking met de gemeente Voorschoten.”Er is een goede basis om het gesprek te voeren over een kwaliteitsslag,” aldus vertrekkend burgemeester Koen. Hij mag op 10 juli nog de raadsvergadering voorzitten als de Kadernota met al haar kansen en bedreigingen wordt besproken.