Bespreekpunten van de kadernota; een selectie

Foto: gemeente Wassenaar

Tijdens de beantwoording van het college hamerde Henri Hendrickx (Hart voor Wassenaar) wethouder van Financiën Hubert Schokker (CDA) op het belang van een visie op gemeentelijke zaken. “Wat is de visie van dit college? Het paard moet eens voor de wagen worden gespannen door niet alleen te reageren op externe ontwikkelingen,” aldus Hendrickx. Wethouder Schokker verwees in zijn antwoord naar het investeringsprogramma van het college. Dat was voor Henri Hendrickx niet voldoende. Hij stelde vast dat in zijn ogen de externe ontwikkelingen de basis vormen voor de bezuinigingen. “Kan worden voorkomen dat we niet ieder jaar worden verrast door externe ontwikkelingen,” vroeg hij zich af. Boos vroeg hij aan de wethouder wat er in het afgelopen jaar is gebeurd waardoor nu de OZB moet worden verhoogd. Hij gaf aan het jammer te vinden dat in zijn ogen de kans op een ‘richtingendiscussie’ werd verspeeld. Niet veel later gaf Henri Hendrickx aan dat hij, net als de DLW-fractie, de raadsvergadering voor gezien hield. 

Gemeentekantoor

Diverse fracties gaven aan moeite te hebben met het investeringsbedrag van 1,7 miljoen euro voor het gemeentekantoor aan de Johan de Wittlaan. Verantwoordelijk wethouder Hubert Schokker gaf aan dat er enige tijd is rekening gehouden met een fusie met de gemeente Voorschoten. Om die  reden is een tijd lang geen onderhoud gepleegd aan het gemeentekantoor. Laurens van Doeveren (VVD) vroeg zich af van welke onderverdeling in onderhoud en investering sprake is. Wethouder Schokker antwoordde door te stellen dat rekening gehouden moet worden met een investering. “Het ambtelijk apparaat moet op een fatsoenlijke manier worden gehuisvest. Dat kan op de huidige locatie of op een andere locatie.” Hij zegde de gemeenteraad toe met een nader voorstel te komen. 

Kerntakendiscussie

Everard (CDA) pleitte voor een snelle kerntakendiscussie en vroeg of het college bereid was zo’n discussie in 1 á 2 sessies te organiseren. Verantwoordelijk wethouder en partijgenoot Hubert Schokker gaf aan graag in gesprek te willen met de raad over de gemeentelijke kerntaken.  

Weekmarkt

Wethouder Caroline Klaver – Bouman (VVD) gaf in haar beantwoording aan dat ze in gesprek gaat met de marktmeester om te bezien hoe de weekmarkt een impuls kan worden gegeven. Daarbij wordt ondermeer gedacht aan het organiseren van een toeristische markt in Wassenaar. 

Jeugdzorg

Wethouder Inge Zweerts de Jong (LokaalWassenaar!) verklaarde in haar beantwoording dat sprake is van een groot probleem voor gemeenten als het gaat om jeugdhulp. “Er is iets over de schutting gegooid bij gemeenten dat veel meer geld kost dan vooraf werd aangenomen.” Ze hoopt dat de jeugdzorgkosten van 3,5 miljoen euro niet verder stijgen.