Leendert de Lange geïnstalleerd als burgemeester (video)

Tekst en beelden: Edwin de Mol

Tijdens een drukbezochte buitengewone vergadering van de gemeenteraad, voor de gelegenheid in Kasteel de Wittenburg, is Leendert de Lange donderdagavond geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Wassenaar. Naast de installatie van Leendert de Lange als burgemeester stond de buitengewone raadsvergadering in het teken van een aantal toespraken.

De daadwerkelijke installatie als burgemeester vond plaats nadat het Koninklijk Besluit en de akte van beëdiging werden voorgelezen:

(lees verder onder deze video)

Na de beëdiging nam Commissaris van de Koning, Jaap Smit, het woord. Hij sprak, voor aanwezige leden van het in Wassenaar woonachtige Corps Diplomatique, van een ‘typical Dutch ceremony’ en nam de levensloop van Leendert de Lange door. Hij refereerde daarbij ondermeer aan het feit dat Leendert de Lange in 2013 lid was van het zakencollege in Wassenaar. Jaap Smit hield zijn gehoor voor dat de nieuwe burgemeester maar liefst vijf functies te vervullen heeft: voorzitter van de gemeenteraad, voorzitter van het college, lid van de burgemeesterskring, boegbeeld en burgervader. De Commissaris van de Koning maakte tevens gebruik van de gelegenheid om Charlie Aptroot en Frank Koen te bedanken voor hun inzet als waarnemend burgemeester in Wassenaar.

Daarna nam Laurens van Doeveren als voorzitter van de Vertrouwenscommissie het woord. Hij sprak ondermeer uit dat de ‘Wassenaarse familie met jou als burgmeester compleet is’. Tevens wees hij erop dat De Lange actief is geweest in de Leidse en Haagse regio en zag uit naar de bijdrage van Leendert de Lange aan Wassenaar als ‘gewoon bijzondere dorp’. Na zijn toespraak overhandigde hij de voorzittershamer aan Leendert de Lange.

Vervolgens sprak de kersverse nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn de nieuwe burgemeester toe. Hij verwees in zijn toespraak ondermeer naar de oranje Deux Chevaux (Eend) van Leendert de Lange waarmee vele campagne-ritten zijn gemaakt. Charlie Aptroot sloot, namens de burgemeesterskring, de rij van genodigde sprekers. Hij sprak van een mooie combinatie met het wethouderschap en Kamerlidmaatschap als prima basis om als burgemeester aan de slag te gaan. Charlie Aptroot had ook nog een nieuwtje voor zijn toehoorders. Hij feliciteerde wnd. burgemeester Pauline Bouvy (ook in de zaal) met het feit dat de gemeenteraad van buurgemeente Voorschoten haar heeft voorgedragen als kroonbenoemde burgemeester van Voorschoten.

Met het omhangen van het ambtsketen door scheidend wnd. burgemeester Frank Koen was het tijd voor het volgende plechtige moment:

(lees verder onder deze video)

De bijzondere raadsvergadering werd besloten met een installatie-toespraak van de kersverse burgemeester zelf. Hij sprak van een stevige maar ook prachtige opgave en bereidde zijn gehoor erop voor dat hij ‘niet met een toverstafje alles kan oplossen’. Hij zei wel te hopen dat zijn ervaring, kennis van de regio, relativeringsvermogen en doorzettingskracht zal helpen om Wassenaar in de juiste richting te sturen. “Bestuurlijke rust klinkt een beetje saai maar is zuurstof om verder te komen,” aldus Leendert de Lange. Hij maakte gebruik van de gelegenheid om zijn vrouw en dochter te bedanken voor hun steun. “Burgemeester wordt je niet alleen.” Hij kondigde aan dat hij op een ‘Samen Wassenaar-tour’ gaat om kennis te maken met de Wassenaarse samenleving. Na zijn toespraak sloot Leendert de Lange als nieuwe burgemeester de bijzondere raadsvergadering waarna gelegenheid was om de nieuwe burgemeester te feliciteren.