Rob Blöte heropent Galerie de Muren voor archiefverkoop

Galerie de Muren/Rob Blöte
Foto: Galerie de Muren

Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus houdt Galerie de Muren van de Wassenaarse kunstenaar Rob Blöte (Voorburg, 1931) tussen 12.00 en 17.00 open huis aan Ammonslaantje 36. De galerie gaat na jaren tijdelijk weer open voor een bonte archiefverkoop van onder andere aquarellen, etsen en grafiek van lokale, nationale en internationale kunstenaars. In overeenstemming met het oorspronkelijke doel van de galerie en de latere artotheek Gordiaan kunst betaalbaar te maken voor iedereen, worden tientallen kunstwerken aangeboden tegen minimumprijzen vanaf enkele tientjes.

Initiator Rob Blöte is beeldend kunstenaar en woont sinds 1960 in Wassenaar. Hij was in 1962 medeoprichter van de Coöperatieve Groep Zuid Hollandse Beeldhouwers en richtte in 1981 Galerie de Muren op. Het doel van de galerie was aantrekkelijke kunst voor een betaalbare prijs beschikbaar te maken voor veel meer mensen dan alleen een kapitaalkrachtige  en kunstminnende elite. Het aangeboden werk kwam van hemzelf, bevriende kunstenaars en internationale veilingen maar de lokale toevoer was minstens even belangrijk. Wassenaarse kunstenaars kregen hiermee de mogelijkheid hun werk tentoon te stellen en te verkopen en hiervan werd dankbaar gebruik gemaakt.

Om het doel kunst voor meer mensen betaalbaar en binnen handbereik te krijgen kreeg Galerie de Muren in de jaren ’80 ook een rijdende component. In een omgebouwde lijnbus werd onder de naam Kunst op Weg werk tentoongesteld en verkocht uit het aanbod van de galerie. De bus, met Blöte zelf achter het stuur, bezocht culturele activiteiten en markten in Wassenaar en omgeving. Daarnaast werden tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd in Dierenpark Wassenaar en in het Noord-Franse Preux-au-Sart nabij Maubeuge in het kader van een cultureel uitwisselingsproject van de Franse Kamer van Koophandel.

In 1993 startte Blöte een nieuw initiatief om meer mensen uit Wassenaar en omgeving te bereiken. In artotheek Gordiaan konden bezoekers een kunstwerk voor een billijke prijs mee naar huis nemen en na een jaar de leen verlengen of het aankopen.  

Uit al die projecten zijn kunstwerken opgeslagen gebleven en bij het openen van het archief bleken dat doorgaans zeker niet de minste te zijn. Het archief wordt opgeruimd en iedereen is welkom om in de middagen van het weekend van 24 augustus langs te komen in de galerie voor een praatje, drankje en te zien of er iets aan de muur hangt wat voor een bescheiden prijs (n.b.: er is geen pinapparaat) mee naar huis kan worden genomen.

Ook voor de kleintjes wordt de kunstdrempel geprobeerd te verlagen, tijdens het open huis is er ook een gevarieerde verkoop van speelgoedautootjes. 

Fotocredit: Galerie de Muren