Uitreiking Wassenaarse Pauw op renbaan Duindigt (video)

Foto: Midvliet

“De Haagsche Ooievaar” en “De Wassenaarse Pauw” zijn begrippen in de vaderlandse rensport. Deze koersen zijn ingesteld in de oorlog (in 1942) om de band tussen de renbaan enerzijds en de naastgelegen plaatsen Den Haag en Wassenaar verder aan te halen. Sinds die tijd staan deze koersen jaarlijks op het programma en de ereprijzen worden meestal uitgereikt door de burgemeester of een vervanger.

Sinds 1942 wordt op Duindigt jaarlijks de ren om de “Wassenaarse Pauw” verreden. Net als de Haagse Ooievaar is de Wassenaarse Pauw een eeuwig geldende Wisselprijs, een zilveren pauw met pronkende staart op een voet, met een hoogte van circa 40 cm. De pauw is het symbool van Wassenaar en staat ook op de gemeentevlag.

De eigenaar van het winnende renpaard mag deze wisselprijs een jaar lang thuis bewonderen, maar maar moet hem daarna weer inleveren voor de volgende aflevering van deze koers. Meestal kreeg/krijgt de eigenaar dan wel een kleine replica of een andere ereprijs als aandenken, die hij mocht/mag behouden. De originele oude wisselprijs van de Wassenaarse Pauw is op de dag van de ren meestal van dichtbij te bewonderen in het NDR-Museum. In de sokkel van de wisselprijs staan de namen van de winnaars gegraveerd. Jules Favre is de enige die de Pauw meer dan eenmaal wist te winnen.

De Wassenaarse Pauw editie 2019 is gewonnen door Adri de Vries. Loco-burgemeester Hubert Schokker verzorgde de uitreiking. De beelden zijn van Midvliet.

Bron: Digitale archief Nederlandse Draf- en Rensport/Midvliet.