Blauw-Zwart Wassenaar schakelt over op energiezuinige ledverlichting

Foto: gemeente Wassenaar

Voetbalvereniging Blauw-Zwart in Wassenaar zet grote stappen naar verduurzaming van het sportcomplex. Op dinsdag 3 december was de officiële ingebruikname van de ledverlichting. Vijf voetbalvelden, waaronder twee kunstgrasvelden worden sinds kort verlicht door energiezuinige ledverlichting. Dit zorgt voor minder uitstoot van schadelijk CO2 en levert de club een fors financieel voordeel op. Berekend is dat de kosten van het stroomverbruik met 50 procent omlaag gaan. 

Behalve energiezuinige ledverlichting gaat de club binnenkort ook zelf energie opwekken. Binnenkort worden er zonnepanelen geplaatst op het dak van de nieuwe tribune bij het hoofdveld. De duurzaamheidsmaatregelen zijn mogelijk gemaakt door samenwerking van partijen: Green2live, Rabobank, gemeente Wassenaar en sympathisanten van RKSV Blauw-Zwart.

Multifunctioneel gebruik

Het sportcomplex aan de Dr. Mansveltkade wordt multifunctioneel gebruikt. Behalve de voetbalclub als hoofdgebruiker, ook nog door ruim twintig lokale en regionale verenigingen zoals de biljartvereniging, de ouderenbond, de kinderopvang. Een groot aantal Wassenaarders van alle leeftijden kunnen profiteren van de duurzame investering van Blauw-Zwart.

Wethouder Lia de Ridder: “Dit is een prachtig mooi voorbeeld richting duurzame sport in Wassenaar. Mooi ook om te zien dat Blauw-Zwart zich inspant om jeugdleden bewust te maken van de noodzaak om zuinig met energie om te gaan. Ik hoop dat dit goede voorbeeld andere sportverenigingen doet volgen.’’

Energiescan

Het succesvolle initiatief van Blauw-Zwart om te verduurzamen begon met een energiescan via de Klimaattafel Wassenaar. Het belangrijkste doel van de Klimaattafel is het delen van kennis en informatie, het mogelijk maken van initiatieven en het stimuleren van daadwerkelijke verduurzaming. Alle duurzaamheidsthema’s waar de gemeente niet zelfstandig of directe invloed op heeft worden in dit verband opgepakt, onder meer het verduurzamen van sportaccommodaties. De gemeente Wassenaar moedigt sportclubs aan om net als Blauw-Zwart met verduurzaming aan de slag te gaan. Meer informatie op de website www.wassenaar.nl/les