Tien vragen aan de lijsttrekker – Bert Ooms (LokaalWassenaar!)

Foto: LokaalWassenaar
Bert Ooms (LokaalWassenaar!)

1. Waar staat jullie partij voor?

Lokaal Wassenaar! staat voor een zelfstandig en krachtig Wassenaar. Dit kan door integer bestuur, solide financieel beleid en samenwerking met de regio. Ons dorp is sociaal en toegankelijk. Iedereen doet mee. De zorg is goed geregeld met een loket voor alle zorgvragen. Voor een vitale samenleving gaan wij binnen de bebouwde kom bouwen wat hiervoor nodig is. Het verkeer wordt verbeterd door ondertunneling van de N44, verbetering van de verkeerssituatie op het Rozenplein en innovatieve oplossingen voor het openbaar vervoer. Wassenaar wordt aangesloten op het regionale netwerk van de lightrail. Uiteraard is Wassenaar in 2040 klimaatneutraal door toepassing van moderne technieken.

Dit alles kan alleen bij een degelijk financieel beleid.

2. Wat maakt jullie partij uniek?

Lokaal Wassenaar! staat voor samenwerking. Wij kunnen alleen zelfstandig blijven als wij met elkaar in de Wassenaarse politiek betrouwbaar samenwerken. Wij zoeken de overeenkomsten, niet de verschillen met andere partijen. Ons motto is: Samenwerken werkt. Zeker als het om onze toekomst gaat. Wassenaar is geen eiland. Wij zijn een vitaal onderdeel binnen een belangrijke regio. Wij moeten hieraan onze bijdrage leveren. Als het gaat om bereikbaarheid en innovatief openbaar vervoer moet Wassenaar een trouwe partner zijn in de regio.

3. Wat willen jullie de komende vier jaar bereiken?

Over vier jaar hebben we een nieuwe eigen burgemeester We hebben ons groen kunnen behouden en waar mogelijk kleinere appartementen kunnen bouwen in verschillende prijsklasses. We hebben een nieuwe sporthal en een gezonde vitale bevolking. De Omgevingswet is geruisloos ingevoerd. Een loket voor alle sociale vragen en een loket voor alle bouwaanvragen zodat mensen snel geholpen worden door de juiste persoon. Minder armoede  en minder mensen in de bijstand door activering in onze mooie samenleving

In Wassenaar doet iedereen mee. Ons dorpscentrum is aantrekkelijk met leuke, goed draaiende winkels.

4. Wat had in de afgelopen vier jaar beter gekund?

Communiceren met onze inwoners blijkt nog steeds een lastige zaak te zijn. De politiek moet de goede dingen doen. De inwoners moeten dat dan ook wel kunnen zien. Er moet periodiek, tussendoor meer duidelijkheid gegeven worden over de stand van de financien. Geen indianenverhalen, maar eerlijke verslaglegging. Jaarlijkse democratische debatten tussen het gemeentebestuur en de bevolking kunnen bijdragen aan onderling vertrouwen. Niet afwachten totdat er problemen zijn. Alleen dan komt er zicht op het eerlijke verhaal. Lokaal Wassenaar! vindt dat niet alleen wethouders een strenge integriteitskeuring moeten ondergaan maar ook de raadsleden. Zij zijn het hoogste orgaan Onze raadsleden hebben een VOG bij de voorzitter moeten inleveren.

5. Waarom zou iemand op jullie partij moeten stemmen?

Lokaal Wassenaar! gaat voor alle Wassenaarders op de bres. Jongeren zijn niet alleen de toekomst ze wonen er nu net als onze gezinnen en ouderen.

Lokaal Wassenaar! is innovatief en wil oplossingen zoeken die toekomstbestendig zijn.  Wij willen samenwerken voor een krachtig zelfstandig Wassenaar.

6. Wat is de ideale samenwerkingsvorm met buurgemeente Voorschoten?

Voorschoten en Wassenaar zijn goede buren. Dat moet vooral zo blijven. Samenwerken waar nodig. Wassenaar doet dit vanuit een krachtige en zelfstandige positie.

7. Stel, Wassenaar kent een onverwacht voordeel van 1 miljoen euro. Wat gaan jullie ermee doen?

Met een miljoen extra willen we de klimaatmaatregelen sneller inzetten maar ook gebruiken om tegenvallers in de toekomst op te vangen

8. Stel, Wassenaar heeft te maken met een onverwacht tekort van 1 miljoen euro. Hoe pakken jullie dat aan?

Gezond financieel beleid is belangrijk om zelfstandig te kunnen blijven. Een miljoen is veel geld op een begroting van 59 miljoen euro. Dus dat gaat pijn doen en vergt een overleg met de inwoners over welke taken minder kunnen.

9. Hoe ziet Wassenaar eruit in 2030?

Lokaal Wassenaar! vindt het belangrijk dat wij onze blik richten op de toekomst. Met elkaar heeft de Wassenaarse samenleving gewerkt aan onze structuurvisie. In 2030 is Wassenaar een zelfstandige en krachtige gemeente. Wij zijn bijna klimaatneutraal. Ons groen is mooier dan ooit tevoren. Ons cultureel erfgoed ligt er prachtig bij en er wordt volop van genoten. Niet alleen door Wassenaarders, maar ook door mensen van buiten. Want dat is onze regionale rol. Onze samenleving is evenwichtig opgebouwd. De woningbouw en onze uitstekende voorzieningen zijn hierop afgestemd. Wij zijn een sociale samenleving waarin iedereen meedoet. Wassenaar is van en voor ons allemaal.

10. Is er iets wat jullie per sé nog kwijt willen aan de lezers?

Wassenaar dat zijn wij samen. Daarom doet iedereen mee. Dat bereiken wij alleen door samen op te trekken. Samenwerken werkt. Zeker voor Wassenaar!

Ga daarom stemmen voor de toekomst van je eigen dorp!

 

Meer informatie over Lokaal Wassenaar? Klik hier!

Samenstellen tekst: Edwin de Mol