OV-staking 30 april en 1 mei

Foto: Omroep Flevoland

Buschauffeurs gaan maandag en dinsdag staken. De rechter heeft donderdag besloten de staking niet te verbieden. Dat betekent dat er nergens streekbussen rijden. De treinen van NS rijden wel.

De vakbonden FNV en CNV willen met de staking op 30 april en 1 mei hun eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten.

De werkgevers in het openbaar vervoer (VWOV) hadden woensdag in een kort geding een verbod geëist, omdat de 48-uursactie in hun ogen onrechtmatig is. De rechter gaat daar niet in mee. Ze vindt in dit geval dat het recht om te staken zwaarder weegt dan de schade en hinder die zou ontstaan.

‘Werkgevers knijpen de chauffeurs al jaren steeds verder uit, de rijtijden worden steeds krapper en er is geen tijd voor pauzes. Dat moet afgelopen zijn. We willen keiharde afspraken in de cao. Komen die er niet, dan blijven de acties. Werkgevers hebben het helemaal zelf in de hand’, zegt Paula Verhoef, bestuurder FNV Streekvervoer.

Door de staking rijden er op beide dagen vrijwel geen bussen en treinen van Arriva. De vervoersmaatschappijen Arriva en Connexxion adviseren reizigers om voor alternatief vervoer te zorgen en hun website/social media in de gaten te houden voor actueel nieuws.

De staking geldt niet voor de Waterbus in Zuid-Holland en de internationale buslijn van Groningen naar Hamburg van Arriva Touring.