Tien vragen aan de lijsttrekker – Hubert Schokker (CDA)

Foto: CDA Wassenaar
Hubert Schokker (CDA)

1. Waar staat jullie partij voor?

Het CDA WASSENAAR staat voor een dorp dat we samen met elkaar maken en koesteren. Daarvoor is een goed bestuur absoluut noodzakelijk. We doen het niet alleen, maar met en voor alle Wassenaarders! Samen met hen zijn en maken we Wassenaar tot wat Wassenaar is en gaat worden. Veel hebben we wat we willen behouden en koesteren: een zelfstandig Wassenaar, ons groen en ons mooie dorp. De komende periode willen we werken aan een nieuwe Sporthal, behoud van een cultureel centrum als de Warenar en verdere vergroening/verduurzaming van ons dorp. Dat gaan we niet alleen doen, maar met alle Wassenaarders SAMEN. Dat is ons motto.

2. Wat maakt jullie partij uniek?

Het CDA Wassenaar is een heel sterk lokaal gewortelde partij.  We beschikken over 17 actieve en capabele Wassenaarders op de lijst. Daarnaast kunnen we ook gebruik maken van het regionale en landelijke netwerk van het CDA. Dit helpt om grotere onderwerpen van belang voor Wassenaar aan te pakken, zoals het behoud van de groene buffer en de broodnodige ondertunneling van de N44.

3. Wat willen jullie de komende vier jaar bereiken?

We gaan ons keihard inzetten voor een goed Wassenaar. Onze top vijf standpunten luidt als volgt:

  1. Goed bestuur zonder gedoe. Beste garantie voor een zelfstandig Wassenaar.
  2. Nieuwe sporthal en vernieuwd of nieuw theater.
  3. Aanpakken verkeersoverlast en werken aan veiligheid. Voor de langere termijn ondertunneling van de N44. Per direct verkeersregelaars in de spits.
  4. Milieufonds van € 1 miljoen om samen met de Wassenaarders te werken aan vergroening en verduurzaming.
  5. Pal staan voor kwaliteit van zorgvoorzieningen. Wassenaars die dat nodig hebben, moeten eenvoudig beroep kunnen doen op passende zorg.

4. Wat had in de afgelopen vier jaar beter gekund?

Er is misschien wel iets te veel in de achterkamertjes politiek bedreven. In plaats van een goed en stevig openbaar debat in de raadszaal. Dat moet en gaat de komende periode anders als het aan het CDA Wassenaar ligt. Er is behoefte aan meer openbaar debat en minder geregel in het overleg tussen de fractievoorzitters in het besloten presidium.

5. Waarom zou iemand op jullie partij moeten stemmen?

Omdat wij ervoor gaan zorgen dat Wassenaar een prachtige zelfstandige gemeente blijft. En daarnaast geldt voor ons: goed bestuur zonder gedoe. Gewoon normaal doen.

6. Wat is de ideale samenwerkingsvorm met buurgemeente Voorschoten?

Voor het CDA Wassenaar staat de zelfstandigheid voorop. Daarnaast is het goed om wel nauw samen te werken. De werkorganisatie Duivenvoorde verzorgt deze samenwerking momenteel. We moeten goed kijken of de gemeenteraad voldoende te zeggen heeft over deze samenwerking tussen beide gemeenten. Ook moet gekeken worden of de verdeelsleutel wel helemaal juist is. De samenwerking is in orde, maar er is nog wel echt werk aan de winkel.

7. Stel, Wassenaar kent een onverwacht voordeel van 1 miljoen euro. Wat gaan jullie ermee doen?

Eén van de programmapunten van het CDA Wassenaar is het inrichten van een verduurzamingsfonds van 1 miljoen euro. Dit geldt is bestemd om serieus werk te maken van de verduurzaming van Wassenaar. Met dit geld kunnen we bijvoorbeeld laagrentende leningen verstrekken voor duurzame initiatieven.

8. Stel, Wassenaar heeft te maken met een onverwacht tekort van 1 miljoen euro. Hoe pakken jullie dat aan?

We zullen in dat geval goed moeten kijken naar de aard van het tekort. Is het eenmalig of structureel (meerjarig). Als het eenmalig is, kunnen onze reserves een tegenvaller opvallen. Als er echt een structurele oplossing gevonden moet worden, is er meer aan de hand. We kunnen niet boven onze stand leven. Dit zal niet eenvoudig worden, omdat er al het nodige bezuinigd is de afgelopen periode. Toch zal het wel moeten.

9. Hoe ziet Wassenaar eruit in 2030?

Wassenaar is dan hopelijk nog steeds een zelfstandig dorp om te koesteren. Hopelijk zijn dan onze ambities op het gebied van duurzaamheid ook echt gerealiseerd.

10. Is er iets wat jullie per sé nog kwijt willen aan de lezers?

We roepen iedereen op om in ieder geval te gaan stemmen. Natuurlijk het allerliefste op het CDA Wassenaar, omdat wij ervan overtuigd dat wij de beste plannen voor Wassenaar hebben. Maar gaat u vooral stemmen, om uw stem te laten horen. Dat is heel belangrijk.

 

Meer informatie over het CDA Wassenaar? Klik hier!

Samenstelling tekst: Edwin de Mol