Traditionele sportbonden lopen leeg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Golfclub Rozenstein

Grote, traditionele sportbonden als de voetbalbond KNVB, de tennisbond KNLTB en de Hippische Sportfederatie voor paardensport kampen met teruglopende ledenaantallen. Mensen zijn wél meer gaan sporten, maar laten clubs links liggen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers over lidmaatschappen van sportbonden die het Algemeen Dagblad heeft opgevraagd bij NOC-NSF.

Met 22.000 lidmaatschappen minder ging de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) het hardst achteruit. De voetbalbond KNVB had in 2017 14.000 opzeggingen en de tennisbond KNLTB moet het met 12.000 lidmaatschappen minder doen.

De Koninklijke Nederlandse Golf Federatie telde in 2017 de meeste leden in Wassenaar met 2933 leden, gevolgd door de KNLTB (tennisbond) met 1848 leden. De KNHB (de hockeybond) stond in 2017 op de derde plaats met 1457 leden.

Andere ledenaantallen per bond in Wassenaar op basis van de cijfers uit 2017:

KNVB: 1182

Sportvisserij: 692

KNGU (gymnastiek): 438

KNZB (zwemmen): 457

Nevobo (volleybal): 297

KNHS (paardensport): 222

Atletiek: 217

 

Volgens het Mulier Instituut, dat onderzoek doet naar sport, hebben ‘de meeste traditionele bonden het moeilijk’. ,,Mensen geven aan dat traditionele sporten teveel tijd in beslag nemen’’, verklaart directeur Hugo van der Poel. ,,Volwassenen zeggen dat de verplichtingen van gezin en werk zich slecht verhouden tot de tijd die de sportclub van ze eist.’’

Maatjes

Mensen wijken uit naar hardlopen, wandelen en fitnessen, dat flexibeler is in te plannen. Sportbonden en NOC-NSF gaan samen om tafel om hier lessen uit te trekken. Manager sportparticipatie Richard Kaper bij NOC-NSF: ,,Sportbonden en -clubs kunnen hier nog een slag in maken door ook flexibeler sportaanbod te gaan aanbieden.”

De vergrijzing van de bevolking draagt ook bij aan een afname van het aantal leden. In krimpgebieden blijft vaak te weinig jeugd over om een eigen sportclub in stand te houden. ,,Die acht kinderen die nog wel zouden willen voetballen, hebben dan niet genoeg maatjes meer’’, aldus de voorman van het Mulier Instituut. Door fusies van sportverenigingen moeten sporters verder reizen, wat lidmaatschap minder aantrekkelijk maakt.

Zeilen en windsurfen

De tennisbond zag in vier jaar tijd het grootste aantal leden vertrekken: ruim 52.000, een daling van 8 procent. De paardensportbond heeft door bijna 35.000 opzeggingen 16 procent minder lidmaatschappen dan in 2014.

Mede door de opleving van het vrouwenvoetbal valt de daling bij de voetbalbond de laatste jaren mee. De KNVB bleef sinds 2014 met 1,2 miljoen leden ongeveer even groot en heeft goede hoop dat de uiteindelijke aantallen voor 2017 hoger uitpakken. KNVB-woordvoerder Lisanne Schellens: ,,De vorige telling vond plaats vlak nadat de vrouwen Europees Kampioen werden, dus de lange termijn effecten daarvan krijgen we wellicht nog te zien.”

Het Watersportverbond voor onder meer zeilen en windsurfen had in 2017 het grootste aantal leden erbij (12.000), gevolgd door door de schaatsbond KNSB (5.000). De Survivalrun Bond kende relatief gezien de grootste groei. Het ledenaantal breidde in één jaar tijd met 30 procent uit naar bijna 10.000.

Bron: Algemeen Dagblad