Docenten van Junansei gepromoveerd tot 3e dan

Foto: Budocentrum Junansei

Afgelopen weekend zijn Sam Sosef en Esther van Diggelen van Budocentrum Junansei gepromoveerd tot 3e dan Yoseikan Ju-Jutsu.

Sam en Esther zijn de oprichters en hoofddocenten van Budocentrum Junansei. Junansei zit sinds 2015 in Wassenaar (Adelbert College) en verzorgt ook lessen in Voorschoten en Leiden. In Wassenaar worden vooral jeugdlessen Ju-Jutsu, Aikido en Tuimelbudo aangeboden. 

De stijl Ju-Jutsu die in Wassenaar beoefend wordt is het Yoseikan Ju-Jutsu van wijlen Minoru Mochizuki (1907-2003; 10e dan). Binnen deze stijl neemt zelfverdediging een belangrijke plaats in. Praktisch gezien verenigt de stijl elementen uit verschillende vechtsporten, zoals het traditionele ju-jutsu, aikido, judo, karate, zwaardvechten, kickboxing en het grondgevecht. 

Een belangrijk aspect in het Yoseikan Ju-Jutsu is dat iedereen zijn eigen mogelijkheden optimaal moet kunnen benutten en verder ontwikkelen. Om te kunnen bepalen wat optimaal is, zijn een brede basis en veelzijdige ontwikkeling in verschillende krijgskunsten essentieel. Sam en Esther brengen dit al jaren zelf in de praktijk en dragen dit ook uit in de lessen die zij verzorgen. 

In Nederland wordt het Yoseikan Ju-Jutsu vertegenwoordigd door Edgar Kruyning Sensei (8e dan) uit Ede. Na een mooie toespraak van Edgar Kruyning Sensei over het beoefenen en uitdragen van traditioneel budo en de daarbij behorende normen en waarden, en de door Sam en Esther gekozen weg mochten zij het diploma in ontvangst nemen.