Zicht op Wassenaarse Zaken: Luciano’s IJssalon

Foto: David van Dam

Tekst: Edwin de Mol

Wie vanaf de Kokshornlaan Wassenaar binnenrijdt, zal wellicht niet vermoeden dat aan de Verlengde Hoge Klei het ‘epicentrum’ van Luciano’s IJssalon is gevestigd. Toch wordt op dit overzichtelijke bedrijventerrein dag en nacht keihard gewerkt aan hetgeen waarvoor alle dertien vestigingen met in totaal 350 medewerkers van Meesterijsbereider Luciano bekend staan, nl. een heerlijk ijsje.

IJsliefhebbers kunnen in Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland terecht bij een IJssalon van Meesterijsbereider Luciano met zaken in Overveen, Leiden, Heemstede-Aerdenhout, twee zaken in Den Haag en Delft, Woerden, Utrecht, Rijswijk, Hoofddorp en natuurlijk Wassenaar. Daarnaast kunnen ijsliefhebbers ook op Bonaire terecht voor een typisch ijsproduct van deze Meesterijsbereider.

“We maken hier ijs van pure ingrediënten zoals vers fruit, vers gebrande noten en ambachtelijke chocolade,” vertelt Luc Blok tijdens een rondleiding door zijn dynamische ijsmakerij. Naast de gangbare smaken als aardbei, chocolade en citroen bieden de vestigingen van Luciano ijssmaken die je elders niet zult vinden. De Key West lemon pie, salty caramel, walnoot, spekkoek illustreren de uitgebreide smaakkeuze. “We waren trendsetter met onze strawberry cheesecake,” vult Luc Blok aan.

Bikkelen

Met dertien vestigingen, een aparte ijsmakerij, landelijke bekendheid en als officieus ‘hofleverancier’ zien de tijden voor Luc en zijn vrouw Angelique er anders uit dan zijn beginjaren als ondernemer. De eerste stappen als ijs-ondernemer zette hij in de ijssalon van zijn ouders, waar hij de basis van het ijs bereiden leerde en zijn liefde en passie voor het vak van ijs maken verder ontwikkelde. Toen het moment kwam om met een eigen ijskar de boer op te gaan, werd de blik verlegd naar Wassenaar. Naast het feit dat Wassenaar bekend terrein vormde voor Luc Blok, speelde ook mee dat toen maar liefst 120 ‘ijsventers’ actief waren in Den Haag. Dat aantal was in Wassenaar natuurlijk aanmerkelijk kleiner. Met standplaatsen bij het Rijnlands Lyceum, het Adelbert College en de Langstraat wist hij, samen met zijn Angelique, de touwtjes aan elkaar te knopen.

In 1996 kreeg het stel de kans om een pand te betrekken aan de Van Hogendorpstraat. Een mooie locatie voor een ijssalon maar dat betekende niet dat nu alles van een leien dakje ging. “De winters zijn een aanslag,” zegt Luc Blok daarover. “We hebben meer dan eens geld moeten lenen om opeenvolgende winters door te komen.” In 2005 werd het pand gehalveerd waardoor de vaste lasten wat draaglijker werden voor de eigenaren van Luciano’s IJssalon.

Meesterijsbereider

Met keihard knokken en zijn verdere verdieping in het vak verkreeg Luc Blok in 2007 de titel van SVH Meesterijsbereider. Het dragen van deze titel, waarmee hij de hoogste graad van vakbewaamheid op het gebied van ijs bereiden in Nederland had behaald, zorgde voor een zekere ommekeer. Naast het feit dat de Wassenaarders ijs bleven kopen op het vertrouwde adres aan de Van Hogendorpstraat, viel IJssalon Luciano in de prijzen.  In 2006 en 2012 werd Luciano’s IJssalon uitgeroepen tot IJssalon van het jaar. Luc Blok werd in 2012 tijdens de IJsvak tevens uitgeroepen tot vakman van het jaar. Ook met de verkoop van oliebollen als winteractiviteit viel Luciano’s IJssalon op. In 2017 kreeg hij een hoge notering in de AD Oliebollentest. Dat was niet alleen een beloning voor vakmanschap maar ook voor zijn doorzettingsvermogen.

Naast doorzettingsvermogen staat bij Meesterijsbereider Luciano alles in het teken van kwaliteit. Bij alle vestigingen dragen diverse werk- en onderhoudsplannen ertoe bij dat de kwaliteit en uitstraling ‘volgens het boekje’ in stand wordt gehouden. Met bedrijfsbezoeken en kwaliteitscontroles wordt de handhaving van de hoge kwaliteitsstandaard verder onderstreept.

Vanwege de positieve exposure weet Luc Blok de ogen op zich gericht. “Per jaar ontvang ik ongeveer 80 aanvragen om de naam IJssalon Luciano te mogen voeren,” zegt Luc Blok daarover. Hij gaat er uiterst secuur mee om en bewaakt zorgvuldig de ‘span of control’.

Niet zonder reden vormt de jongste vestiging in winkelcentrum Stevenshof in Leiden – voorlopig – de laatste uitbreiding van het aantal zaken van IJssalon Luciano’s. Over de eventuele komst van een vestiging aan de Buurtweg in Wassenaar-Zuid heeft Luc Blok nieuws te melden. De beoogde uitbreiding met een zaak aan de Buurtweg in Wassenaar gaat helaas niet door. “We zijn daarover nu al zo’n drie jaar in gesprek met de gemeente zonder enig zichtbaar resultaat.” Voor Luc Blok reden om hier geen energie meer in te steken.

Advies

Gevraagd naar het beste advies wat hij startende ondernemers kan geven is Luc Blok duidelijk. “Ga voor kwaliteit. Ongeacht de sector waarin je actief bent maak je daarmee gegarandeerd het verschil.”