Helena Anna Hof: “Een renovatie volgens het boekje”

Foto: Studio Scheaffer

Rijksmonument Helena Anna Hof heeft een eervolle vermelding gehad bij de uitreiking van de Wassenaarse Monumenten Prijs 2019. De Monumentencommissie noemt het project “een restauratie volgens het boekje”.

Opdrachtgever Rob Bloem had twee duidelijke wensen voor de verbouwing van het landhuis: de stookkosten moesten omlaag en de woning moest meer daglicht toelaten.

Studioschaeffer heeft samen met de opdrachtgever een plan gemaakt om de duurzaamheid te verhogen en om meer daglicht toe te laten met respect voor het bestaande pand.  Dit laatste is gerealiseerd door nieuwe dakkapellen in de bestaande stijl toe te voegen en openslaande deuren te plaatsen op plekken waar eerder ramen zaten.

Voor de verbouwing zijn vernieuwende restauratietechnieken gebruikt. Na-isolatie en nieuw monumentenglas dragen bij aan een beter binnenklimaat.

Het was de tweede nominatie voor deze monumentale villa. Het project werd eerder al voor de longlist van de Rijnlandse Architectuur Prijs 2019 genomineerd. Op de website van Studioschaeffer is meer informatie over de renovatie van het Helena Anna Hof te vinden.