Tien vragen aan de lijsttrekker – Caroline Klaver – Bouman (VVD)

Foto: VVD Wassenaar
Caroline Klaver – Bouman (VVD)

1. Waar staat jullie partij voor?

De VVD Wassenaar is dé lokale liberale partij voor Wassenaar! Een partij die vrijheid voor elke Wassenaarder om zichzelf te kunnen ontwikkelen belangrijk vindt. Met een kleine maar effectieve overheid die luistert, meedenkt en stimuleert dat inwoners en ondernemers het maximale uit zichzelf kunnen halen. Een samenleving waarin je zo veel mogelijk zorgt voor jezelf, en omkijkt naar elkaar. Voor een mooi dorp voor jong en oud. Bij de VVD weet je waar haar kandidaten voor staan.

2. Wat maakt jullie partij uniek?

De VVD Wassenaar is een partij met een landelijke netwerk en geworteld in Wassenaar. Daarmee kunnen we het meest bereiken voor Wassenaar. Een partij onder de Wassenaarders en tegelijkertijd effectief kan samenwerking in en rond Wassenaar. Wassenaar is geen eiland. Goede samenwerking om bijvoorbeeld de ondertunneling van de Rijksstraatweg te realiseren of het inkopen van goede zorg is hard nodig.  Daarnaast staat de VVD voor verantwoord financieel beleid.  Bij ons geen sluitende begroting door gebruik van boekhoudkundige trucjes.  En verantwoord gebruik van de reserve.  Geen leuk onderwerp maar wel absoluut noodzakelijk om Wassenaar zelfstandig te houden.

Last but now least: de VVD Wassenaar heeft een kandidatenlijst met vertrouwde ervaring en nieuw enthousiasme. Jong en oud voor de komende jaren. Daar ben ik trots op.

3. Wat willen jullie de komende vier jaar bereiken?

Wassenaar is een mooi dorp, maar er valt genoeg te verbeteren. De VVD wil werken aan zelfstandigheid; een echt sluitende begroting en bestuurlijke rust op de Paauw!.  Heldere regels en goed contact met de inwoners en ondernemers.  Goede dienstverlening en meer betrokkenheid van de inwoners en ondernemers bij plannen en beleid.  Daarnaast is verkeer een VVD-speerpunt. Wassenaar staat steeds verder vast. Het verbeteren van Rozenplein, veilige fietspaden en natuurlijk de ondertunneling van de Rijksstraatweg. Ook de afvalverwerking; afval moet elke week worden opgehaald voor hen die dat willen.

4. Wat had in de afgelopen vier jaar beter gekund?

In 2016 kreeg het huidige College een oranje kaart van de provincie omdat de begroting gewoon niet sluitend was. De VVD wil weer een solide begroting zodat Wassenaar zelfstandig kan blijven. Niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt.

Ook is er te weinig geluisterd naar bewoners en ondernemers en teveel zaken zijn te lang blijven liggen.  Handhaving op overlast maar ook op overtreding van vergunningen moet beter.  Gelijke gevallen moeten gelijk behandeld worden.  Hierdoor is het vertrouwen in het bestuur gedaald.

5. Waarom zou iemand op jullie partij moeten stemmen?

Een stem op de VVD Wassenaar is een stem voor ambitie en voortuitgang.  Een stem voor de Toekomst bepaald door Wassenaar, voor Wassenaar.  Wij zijn de partij die er voor wil zorgen dat Wassenaar mooi, groen en zelfstandig blijft.  Zonder gedoe, zonder geschreeuw, maar door pragmatisch de zaken aan te pakken die nodig zijn.  Hierbij gaan wij verantwoord om met onze algemene reserves, en kijken niet alleen naar de plannen voor morgen maar ook naar de uitdagingen van de toekomst.  VVD Wassenaar zet in op effectieve samenwerking in de regio en investeert in het ondernemersklimaat.  Want zonder ondernemers, geen zelfstandig Wassenaar.

6. Wat is de ideale samenwerkingsvorm met buurgemeente Voorschoten?

Effectieve samenwerking zodat wij schaalvoordelen kunnen benutten die beide gemeenten vooruit helpen. Harmonisatie van plannen en beleid.  Geen bestuurlijke fusie! Het VVD uitgangspunt is: toekomst in eigen hand! De VVD Wassenaar wil lokaal bestuur dat dicht op de Wassenaarders staat en zelf beslissen over haar voorzieningenniveau of ruimtelijke ordening.

7. Stel, Wassenaar kent een onverwacht voordeel van 1 miljoen euro. Wat gaan jullie ermee doen?

Poeh. Heb je even? Opknappen van het winkelcentrum en investeren in cultureel centrum de Warenar. Ons dorp kan nog mooier worden. Ook wil de VVD werken aan een klimaat neutrale omgeving door zonnepanelen op Raadshuis de Paauw, scholen en het zwembad aan te leggen. Duurzaamheid is een prioriteit die blijvend aandacht verdient.

8. Stel, Wassenaar heeft te maken met een onverwacht tekort van 1 miljoen euro. Hoe pakken jullie dat aan?

De VVD kijkt altijd eerst naar wat de gemeente zelf kan besparen op bureaucratie en samenwerking alvorens de belastingen te verhogen. Het is altijd geld waar mensen hard voor gewerkt hebben! Voor structurele investeringen die ons dorp mooier maken zoals een nieuwe Sporthal doet de VVD geen water bij de wijn. Dat soort investeringen moeten wij doorzetten om ons dorp aantrekkelijk te houden voor jong en oud.

9. Hoe ziet Wassenaar eruit in 2030?

Een mooi dorp met grote betrokkenheid van haar inwoners die actief zijn bij verenigingen of scholen. En natuurlijk met een prachtige groene buffer om van te genieten! Hopelijk hebben wij tegen die tijd ook meer woningen gerealiseerd voor starters, gezinnen en ouderen die kleiner willen gaan wonen. Dat is nodig. Stap voor stap, maatwerk, om te kijken waar wij woningen kunnen realiseren die passen bij het dorpse karakter. Het dorp waar ik mij al lang thuis voel.

10. Is er iets wat jullie per sé nog kwijt willen aan de lezers?

Wilt u Wassenaar vooruit helpen? De VVD werkt voor Wassenaar. Kies voor Wassenaar. Kies voor Doen. Kies VVD.

 

Meer informatie over de VVD Wassenaar? Klik hier!

Samenstelling tekst: Edwin de Mol