Intussen bij de buren…Wat is hun verkiezingsuitslag?

Foto: Wikipedia Commons

Tekst: Edwin de Mol

Wat was het gisteren een spannende dag! Niet alleen in Wassenaar maar natuurlijk óók bij onze buren. Wat zijn de nieuwe verhoudingen geworden in Den Haag,  Voorschoten en Katwijk?

Den Haag

De gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag zijn gewonnen door de Groep De Mos, die met negen zetels de grootste partij in Den Haag is geworden. GroenLinks en de VVD wonnen beiden drie zetels en behaalden respectievelijk vijf en zeven zetels. Omgekeerd incasseerden de Haagse Stadspartij en de PVV een verlies van drie zetels. De PvdA halveerde en komt uit op drie zetels. Klik hier voor het volledige overzicht.

Voorschoten

In Voorschoten kwamen VVD en GroenLinks als winnaars uit de bus. GroenLinks komt uit op vier zetels en is de tweede partij van Voorschoten geworden. De VVD won een zetel en komt uit op vijf zetels en blijft daarmee de grootste partij. Het CDA is als derde partij geëindigd met vier zetels. D66 behoudt haar drie zetels. Voor ONS Voorschoten, die ook op drie zetels uitkomt, betekent het een verlies van een zetel. De SP en de Pvda behouden hun enige zetel.

Katwijk

In Katwijk ging het om 33 te verdelen raadszetels. Het CDA bleef in deze gemeente de grootste partij met zeven zetels. De andere twee collegepartijen ChristenUnie en SGP verloren elk een zetel en kwamen beiden op vijf zetels uit. Nieuwkomer DURF is de grote winnaar met drie zetels. GemeenteBelangen, Hart voor Katwijk en de VVD behaalden eveneens drie zetels. De PvdA boekte stemmenwinst maar bleef wel op twee zetels staan. D66 kon met enige moeite haar enige zetel behouden. Ook KiesKatwijk kwam uit op één zetel. De Lokalen verdwijnen uit de gemeenteraad.

Leiden en Leidschendam-Voorburg

Wassenaar grenst ook aan Leiden en Leidschendam-Voorburg. Klik hier voor de uitslagen in Leiden en hier voor de uitslagen in Leidschendam-Voorburg.