Amerikaanse ambassade officieel geopend

Foto: US embassy Wassenaar

“Een thuis, ver weg van huis.” Zo betitelde burgemeester Frank Koen de nieuwe huisvesting van de Amerikaanse ambassade in Wassenaar. Hij sprak zijn woorden tijdens de plechtigheden bij de officiële opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Wassenaar. Met het doorknippen van een groot lint werd de opening van de nieuwe ambassade bekrachtigd. Het lange lint werd ondermeer doorgeknipt door de Amerikaanse ambassadeur Peter Hoekstra, de minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (namens de Nederlandse regering), wnd. burgemeester Frank Koen van Wassenaar, de Amerikaanse ambassadeur bij de Organisatie voor het verbod op chemische wapens (OPCW) en vijf afgevaardigden van het Amerikaanse Congres. Ook de burgemeester van Den Haag, mevrouw Pauline Krikke, nam deel aan het doorknippen van het lint. De nieuwe Amerikaanse ambassade is gevestigd op John Adams Park 1 in Wassenaar. Bij de opening werden de volksliederen gespeeld door de Marinierskapel van de Koninklijke Marine.

Met de nieuwbouw is een bedrag gemoeid van 220 miljoen dollar. Het gebouw is ontworpen door Moore Ruble Yudell Architects & Planners uit Santa Monica, Californië. De aannemer was Caddell Construction Company uit Montgomery, AlabamaSinds 29 januari jl. is het ambassadepersoneel werkzaam in het nieuwe ambassadegebouw.

 

 

Duurzaam

De hele bouwlocatie is omgeven door kanalen, deels de tankgracht en deels omgelegde sloten om het waterpeil in de lager gelegen gebieden te handhaven. De bouwenveloppe uit het bestemmingsplan is maximaal gebruikt voor het hoofdgebouw. Daaromheen liggen een aantal paviljoens. Tussen het hoofdgebouw en de paviljoens ligt een stedelijke ruimte die alle gebouwen met elkaar verbindt. In het hoofdgebouw liggen de belangrijkste functies en de kantoren.

Bij de oprijlaan is de entree van het gebouwencomplex met de zone voor het publiek. Daar is een monumentale hoofdtrap die de begane grond met de verdieping verbindt, een royale lobby en een café. Het gebouwenensemble is geheel in rood baksteen opgetrokken en het metselwerk heeft diverse patronen waarmee de verschillen tussen de gebouwen wordt versterkt. Het energiegebruik ligt 30 procent lager dan bij gewone gebouwen. Daarmee is het één van de meest duurzame en milieuvriendelijke ambassadegebouwen van de Verenigde Staten, zoals ook burgemeester Frank Koen aangaf in zijn speech. De Amerikaanse ambassade was jarenlang gevestigd aan het Lange Voorhout in Den Haag.