Oude gemeenteraad neemt afscheid

Tekst: Edwin de Mol

Met het besluit tot toelating van de raadsleden en een dertiental vertrekkende raadsleden stond de gemeenteraad van Wassenaar dinsdagavond in het teken van de verkiezingsuitslag en het afscheid van vertrekkende raadsleden. Tevens werd een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan raadslid Theo Overdevest en de gemeentelijke Erepenning aan mevrouw Dineke den Hartog – Fast.

Vaststelling verkiezingsuitslag

Voordat de gemeenteraad de vertrekkende raadsleden uitzwaaide, werd de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen formeel vastgesteld met een toelatingsbesluit van de raadsleden. De commissie van Geloofsbrieven deed, bij monde van raadslid Jacob Jan Bakker (VVD), verslag van het onderzoek naar de geloofsbrieven van de nieuwe raadsleden. Daarbij werd ook gemeld dat de gemeente Wassenaar snel een misverstand bij landelijke media kon rechtzetten. Het ANP meldde onterecht dat de PvdA haar enige zetel was kwijtgeraakt. Tevens werd gemeld dat niet de heer Konijnenberg maar de heer Mulder plaats zal nemen in de fractie van Hart voor Wassenaar.

 

Lovende woorden

Bij het agendapunt betreffende het afscheid van de raadsleden begon burgemeester Frank Koen met het bedanken van de griffie voor hun ondersteuning, waarna hij de scheidende raadsleden toesprak. Zo werd Paul Deneer (VVD) geprezen om zijn inzet voor het onderwerp afvalinzameling. Bij Jacob Jan Bakker (VVD) werd zijn inzet voor de subcommissie Valkenburg genoemd, zijn interesse voor ruimtelijke ordening en zijn procesgericht denken. Fractiegenote Ankie Erwich – Eisveld Bosch (VVD) ontving ondermeer lovende woorden voor haar inzet als lid van de auditcommissie en voorzitter van de begeleidingscommissie voor het bestuurskrachtonderzoek. Dienke Dekker – Mulder (CDA) werd ondermeer geroemd voor haar betrokkenheid bij regionale zaken, waaronder de metropoolregio en haar inzet in het presidium.

Bij Mark Knevel (CDA) werd zijn bijzondere interesse voor locatie Valkenburg aangestipt en het grote belang wat hij aan transparant handelen en goed kwalitatief openbaar bestuur hechtte. Ook Bart Boon (WatWassenaarWil) werd genoemd voor zijn voorliefde voor het onderwerp ruimtelijke ordening. Tevens noemde burgemeester Koen zijn inzet voor de werkgeverscommissie en noemde hij Boon een goed debater. Bij Dorine Nieuwzwaag (WatWassenaarWil) werd onder andere haar betrokkenheid bij het sociaal domein in de gemeente Wassenaar genoemd. Fractiegenoot Boet Derks ontving lovende woorden voor zijn betrokkenheid bij bijvoorbeeld Duinrell en de Amerikaanse ambassade. Een dossiervreter, aldus Koen. Bij Eva Kernkamp (D66) noemde de burgemeester haar inzet voor onderwerpen als jeugd en onderwijs. “Het waren soms tropenjaren,” blikte Koen terug op de raadsperiode van Kernkamp. Merijn Schik (D66) kreeg lovende woorden voor zijn inzet in de auditcommissie en zijn inzet voor het erfgoeddossier en het haven-dossier. Ook Pieter Kolff (GroenLinks) werd bedankt voor zijn inbreng, waarbij werd gememoreerd dat de opa van Pieter Kolff ook zitting heeft gehad in de raad van Wassenaar. Burgemeester Frank Koen bedankte ook de commissieleden voor hun inzet in de afgelopen raadsperiode. De commissieleden ontvingen een boek over Prins Frederik als dank voor hun inzet.

Dineke den Hartog – Fast en Theo Overdevest (beiden CDA)

Koninklijke onderscheiding

Tot slot stond stil bij het vertrek van raadslid Theo Overdevest (CDA), wiens vader ook zitting heeft gehad in de Wassenaarse gemeenteraad. Hij kreeg lovende woorden voor zijn inzet voor een veelheid van onderwerpen gedurende een twaalfjarig raadslidmaatschap. Hij kreeg daarvoor een onderscheiding met een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje – Nassau. Dineke den Hartog – Fast (CDA) werd ook geroemd voor haar langdurige maatschappelijke betrokkenheid op tal van terreinen. Zij kreeg voor haar inzet de Erepenning van de gemeente Wassenaar. Alle vertrekkende raadsleden ontvingen een roomer (een speciaal wijnglas). Met een persoonlijk afscheidswoord van diverse raadsleden werd de bijzondere raadsvergadering afgesloten. Vanavond wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.